Het Nationale Ballet presenteert

Unboxing Ballet 2 Junior Company

JONGE TOPTALENTEN OP TOURNEE

De Junior Company is niet meer weg te denken van de Nederlandse theaterpodia. Het jongerengezelschap maakt dit seizoen een uitgebreide tournee door Nederland met een dwarsdoorsnede uit het balletrepertoire. Unboxing Ballet 2, met werk van Hans van Manen en andere toonaangevende choreografen is een aanrader voor nieuwe balletbezoekers én voor ‘diehard’-dansliefhebbers.

Drieluik

Unboxing Ballet 2 combineert de drie pijlers van Het Nationale Ballet-repertoire: het klassieke, maar nog altijd immens populaire, negentiende-eeuwse balleterfgoed, de hoogtepunten uit het twintigste-eeuwse ballet en opwindende nieuwe creaties, gemaakt door choreografen die momenteel internationaal de toon aangeven. Tijdens dit gevarieerde drieluik maakt u dus als het ware een reis door de balletgeschiedenis, aangevoerd door de jonge toptalenten van de Junior Company.

Première

De precieze invulling van Unboxing Ballet 2 staat nog niet geheel vast, maar één bijzonder programmaonderdeel kunnen wij u al wel verklappen: de Junior Company-première van Hans van Manens onvolprezen In and Out, dat door de danspers werd onthaald als een ‘regelrechte voltreffer’.

 

Less is more

Hans van Manen staat bekend als de meester van de beperking. Figuurlijk, want voor hem geen onnodige decoratie en poeha; dans in de meest pure en heldere vorm is zijn handelsmerk, ‘less is more’ zijn adagium. Maar ook letterlijk, want Van Manen houdt ervan om zichzelf beperkingen op te leggen. In In and Out doet hij dat in ruimtelijke zin, met een decor dat bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, dan weer bestormen ze het hele toneel. Aanvankelijk is de sfeer speels, licht en sexy, maar wanneer in de muziek zangeres Nina Hagen het overneemt van Laurie Anderson komen, heel geraffineerd, ook venijn en agressie om de hoek kijken.

Junior Company

De Junior Company van Het Nationale Ballet werd in 2013 in samenwerking met de Nationale Balletacademie opgericht, om een ‘brug te slaan’ tussen opleiding en beroepspraktijk. Het succes van het jongerengezelschap is inmiddels waarschijnlijk nog groter dan de oprichters ooit hadden kunnen vermoeden. De groep is internationaal veelgevraagd en honderden dansers van over de hele wereld melden zich jaarlijks aan voor de audities van de Junior Company, in de hoop een plek binnen het gezelschap te bemachtigen. Inmiddels bestaat meer dan een derde van het danserstableau van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-leden, met onder hen opvallende dansers als tweede soliste Michaela DePrince, grand sujets Riho Sakamota, Jessica Xuan, Yuanyuan Zhang, Martin ten Kortenaar en Sho Yamada en corps de ballet-danser Timothy van Poucke. Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme ‘boost’ aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.”

In and Out
Junior Company-première

Choreografie Hans van Manen
Muziek Laurie Anderson, Nina Hagen

    do 31 jan De Telegraaf

    ‘In korte tijd heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet zo’n reputatie opgebouwd, dat jongeren van Australië tot Uruguay niets liever willen dan deel uitmaken van het twaalf dansers tellende ensemble’

Fondsen

 

                              

 

Hoofdsponsor Junior Company