Het Nationale Ballet presenteert

Unboxing Ballet 2 Junior Company

JONGE TOPTALENTEN OP TOURNEE

De Junior Company is niet meer weg te denken van de Nederlandse theaterpodia. Het jongerengezelschap maakt dit seizoen een uitgebreide tournee door Nederland met een dwarsdoorsnede uit het balletrepertoire. Unboxing Ballet 2, met werk van Hans van Manen en andere toonaangevende choreografen is een aanrader voor nieuwe balletbezoekers én voor ‘diehard’-dansliefhebbers.

Drieluik

Unboxing Ballet 2 combineert de drie pijlers van Het Nationale Ballet-repertoire: het klassieke, maar nog altijd immens populaire, negentiende-eeuwse balleterfgoed, de hoogtepunten uit het twintigste-eeuwse ballet en opwindende nieuwe creaties, gemaakt door choreografen die momenteel internationaal de toon aangeven. Tijdens dit gevarieerde drieluik maakt u dus als het ware een reis door de balletgeschiedenis, aangevoerd door de jonge toptalenten van de Junior Company.

Programma

Op het programma staat onder meer de Junior Company-première van het onvolprezen In and Out van Hans van Manen - dat door de danspers werd onthaald als een ‘regelrechte voltreffer’ - en de wereldpremière van nieuw werk van de jonge succesvolle Charlotte Edmonds. Daarnaast danst het jonge toptalent nog de Valse Fantaisie van George Balanchine, Ballet 101 van Eric Gauthier en Concerto van Kenneth MacMillan

In and Out

Hans van Manen staat bekend als de meester van de beperking. Figuurlijk, want voor hem geen onnodige decoratie en poeha; dans in de meest pure en heldere vorm is zijn handelsmerk, ‘less is more’ zijn adagium. Maar ook letterlijk, want Van Manen houdt ervan om zichzelf beperkingen op te leggen. In In and Out doet hij dat in ruimtelijke zin, met een decor dat bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, dan weer bestormen ze het hele toneel. Aanvankelijk is de sfeer speels, licht en sexy, maar wanneer in de muziek zangeres Nina Hagen het overneemt van Laurie Anderson komen, heel geraffineerd, ook venijn en agressie om de hoek kijken.

Valse fantaisie

Valse Fantaisie uit 1967 werd oorspronkelijk gepresenteerd als het tweede deel van Glinkiana, gechoreografeerd naar vier verschillende composities van Mikhail Glinka. De muziek, grofweg vergelijkbaar met de walsen van Frederic Chopin, is snel en licht. Toch werd het in de volksmond 'de melancholische wals' genoemd. In deze choreografie bewegen de danseressen voortdurend en wervelend om één mannelijke danser heen.

Ballet 101

Ballet 101 van Eric Gauthier is een solo voor een jongen over de balletposities, die tegelijk heel grappig maar ook technisch heel uitdagend is. Op initiatief van koning Lodewijk XIV werden in de zeventiende eeuw, aan de Franse Académie Royale de Danse, de basisposities van het klassieke ballet vastgelegd, die nog altijd wereldwijd onderwezen worden. Eric Gauthier gebruikt deze basisposities als startpunt voor een humoristische ‘crash course’ in klassiek ballet. In het eerste deel van zijn choreografie toont hij ze in de gebruikelijke volgorde. Daarna mixt hij ze met een flinke knipoog door elkaar, uitmondend in een verrassend einde. 

Concerto

Kenneth MacMillan (1929-1992) maakte Concerto voor het balletgezelschap van Deutsche Oper toen hij daar artistiek directeur werd. Hij wilde hiermee zijn nieuwe groep zowel technisch uitdagen als ontwikkelen. Voor dit grote werk gebruikte hij dansers van alle rangen. MacMillan gebruikte voor Concerto - net als voor zijn choreografie Symfonie - een compositie van Sjostakovitsj. Dit uitbundige tweede pianoconcert schreef de componist voor de 19e verjaardag van zijn zoon. In elk deel van het driedelige Concerto danst er een ander solistenpaar. De Junior Company zal de beroemde Pas de Deux uit het lyrische middendeel dansen.

 

Junior Company

De Junior Company van Het Nationale Ballet werd in 2013 in samenwerking met de Nationale Balletacademie opgericht, om een ‘brug te slaan’ tussen opleiding en beroepspraktijk. Het succes van het jongerengezelschap is inmiddels waarschijnlijk nog groter dan de oprichters ooit hadden kunnen vermoeden. De groep is internationaal veelgevraagd en honderden dansers van over de hele wereld melden zich jaarlijks aan voor de audities van de Junior Company, in de hoop een plek binnen het gezelschap te bemachtigen. Inmiddels bestaat meer dan een derde van het danserstableau van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-leden, met onder hen opvallende dansers als tweede soliste Michaela DePrince, grand sujets Riho Sakamota, Jessica Xuan, Yuanyuan Zhang, Martin ten Kortenaar en Sho Yamada en corps de ballet-danser Timothy van Poucke. Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme ‘boost’ aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.”

In and Out
Junior Company-première

Choreografie Hans van Manen
Muziek Laurie Anderson, Nina Hagen

Valse Fantaisie

Choreografie George Balanchine © The George Balanchine Trust
Muziek Mikhail Glinka (‘Valse Fantaisie in B mineur’)

Ballet 101

Choreografie Eric Gauthier
Muziek Jens-Peter Abele
Kostuums en licht Eric Gauthier

Concerto

Choreografie Kenneth MacMillan
Muziek Dmitri Dmitrijevitsj Sjostakovitsj (‘pianoconcert nr.2’)

    do 31 jan De Telegraaf

    ‘In korte tijd heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet zo’n reputatie opgebouwd, dat jongeren van Australië tot Uruguay niets liever willen dan deel uitmaken van het twaalf dansers tellende ensemble’

Fondsen

 

                              

 

Hoofdsponsor Junior Company