Het Nationale Ballet presenteert

Unboxing Ballet 2 Junior Company

Deze productie was te zien in maart 2020

JONG TOPTALENT OP TOURNEE

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om alle voorstellingen t/m 6 april af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update Bekijk voor de voorstellingen van de Unboxing Ballet 2 tournee de richtlijnen van het desbetreffende theater waar u de kaarten hebt gekocht.

De Junior Company is niet meer weg te denken van de Nederlandse theaterpodia. Het jongerengezelschap maakt dit seizoen een uitgebreide tournee door Nederland met een dwarsdoorsnede uit het balletrepertoire. Unboxing Ballet 2, met werk van Hans van Manen en andere toonaangevende choreografen is een aanrader voor nieuwe balletbezoekers én voor ‘diehard'-dansliefhebbers.

Repetities Unboxing Ballet 2

Combinatie

In Unboxing Ballet 2 laten de getalenteerde dansers van de Junior Company hoogtepunten uit het twintigste-eeuwse ballet zien, naast spiksplinternieuwe creaties. Het programma geeft een staalkaart van het kunnen van de jonge dansers, die uitgedaagd worden door drie grootmeesters van de twintigste eeuw: George Balanchine, Kenneth MacMillan en Hans van Manen, maar ook door de ‘crash course’ in klassiek ballet van Eric Gauthier en energiek, nieuw werk van de 23-jarige Charlotte Edmonds.

Programma

Op het programma staat onder meer de Junior Company-première van het onvolprezen In and Out van Hans van Manen - dat door de danspers werd onthaald als een ‘regelrechte voltreffer’ - en de wereldpremière van GRITnieuw werk van de jonge succesvolle Charlotte Edmonds op de stuwende vibes van DJ Kaytranada. Daarnaast danst het jonge toptalent nog de Valse Fantaisie van George Balanchine, Ballet 101 van Eric Gauthier en Concerto van Kenneth MacMillan

In and Out

Hans van Manen staat bekend als de meester van de beperking. Figuurlijk, want voor hem geen onnodige decoratie en poeha; dans in de meest pure en heldere vorm is zijn handelsmerk, ‘less is more’ zijn adagium. Maar ook letterlijk, want Van Manen houdt ervan om zichzelf beperkingen op te leggen. In In and Out doet hij dat in ruimtelijke zin, met een decor dat bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, dan weer bestormen ze het hele toneel. Aanvankelijk is de sfeer speels, licht en sexy, maar wanneer in de muziek zangeres Nina Hagen het overneemt van Laurie Anderson komen, heel geraffineerd, ook venijn en agressie om de hoek kijken.

Valse fantaisie

Valse Fantaisie uit 1967 werd oorspronkelijk gepresenteerd als het tweede deel van Glinkiana, gechoreografeerd naar vier verschillende composities van Mikhail Glinka. De muziek, grofweg vergelijkbaar met de walsen van Frederic Chopin, is snel en licht. Toch werd het in de volksmond 'de melancholische wals' genoemd. In deze choreografie bewegen de danseressen voortdurend en wervelend om één mannelijke danser heen.

Ballet 101

Ballet 101 van Eric Gauthier is een solo voor een jongen over de balletposities, die tegelijk heel grappig maar ook technisch heel uitdagend is. Op initiatief van koning Lodewijk XIV werden in de zeventiende eeuw, aan de Franse Académie Royale de Danse, de basisposities van het klassieke ballet vastgelegd, die nog altijd wereldwijd onderwezen worden. Eric Gauthier gebruikt deze basisposities als startpunt voor een humoristische ‘crash course’ in klassiek ballet. In het eerste deel van zijn choreografie toont hij ze in de gebruikelijke volgorde. Daarna mixt hij ze met een flinke knipoog door elkaar, uitmondend in een verrassend einde. 

Concerto

Kenneth MacMillan (1929-1992) maakte Concerto voor het balletgezelschap van Deutsche Oper toen hij daar artistiek directeur werd. Hij wilde hiermee zijn nieuwe groep zowel technisch uitdagen als ontwikkelen. Voor dit grote werk gebruikte hij dansers van alle rangen. MacMillan gebruikte voor Concerto - net als voor zijn choreografie Symfonie - een compositie van Sjostakovitsj. Dit uitbundige tweede pianoconcert schreef de componist voor de 19e verjaardag van zijn zoon. In elk deel van het driedelige Concerto danst er een ander solistenpaar. De Junior Company zal de beroemde Pas de Deux uit het lyrische middendeel dansen.

GRIT

Het nieuwe werk van Charlotte Edmonds gaat over veerkracht, een begrip dat voor jonge mensen – en zeker voor jonge dansers – steeds belangrijker aan het worden is. Zij koos daarbij voor de elektronische muziek van DJ Kaytranada, een montage van tracks in hiphopstijl, die die veerkracht heel mooi weergeeft. In GRIT wil Edmonds onderzoeken hoe individuen en groepen reageren op tegenspoed. Ze toont de achtbaan aan emoties die een mens kan ervaren bij het omgaan met uitdagingen, op het moment zelf en achteraf.

    ma 09 mrt Unboxing Ballet 2 - Theaterkrant

    "GRIT begint met een knal, een statement van jewelste: langzaam begint danser Philippe Magdelijns te bewegen: zijn heupen, zijn schouders, zijn torso, zijn armen, zijn nek en alles daartussen, daaronder en daarboven. Als in een morfologische studie zie je bewegingen die je niet eerder zag, in elk geval niet zo, en al helemaal niet in klassiek ballet."

    do 31 jan De Telegraaf

    ‘In korte tijd heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet zo’n reputatie opgebouwd, dat jongeren van Australië tot Uruguay niets liever willen dan deel uitmaken van het twaalf dansers tellende ensemble’

Junior Company

 

Met de oprichting van de Junior Company in 2013 is Het Nationale Ballet uitgegroeid tot dé springplank voor jonge dansers. Hiermee wordt een brug geslagen tussen de professionele opleiding van de Nationale Balletacademie en Nederlands grootste dansgezelschap. De Junior Company telt twaalf dansers. Zij volgen een programma dat de dagelijkse routine bij een volwassen gezelschap weerspiegelt. De Junior Company streeft ernaar per seizoen twee programma’s uit te brengen met pas de deux en fragmenten uit het (neo-)klassieke repertoire en nieuwe werken die speciaal voor de groep worden gemaakt door choreografen van naam. Daarnaast verschijnen de dansers op het podium met Het Nationale Ballet, waar ze optreden in avondvullende producties als Cinderella en Het Zwanenmeer.

Inmiddels zijn veel jonge dansers in korte tijd doorgestroomd naar het grote gezelschap, waarin zij geregeld ook hoofdrollen dansen. Ernst Meisner is artistiek coördinator van de Junior Company. Het bestaansrecht is inmiddels ruimschoots bewezen met geslaagde tournees in binnen- en buitenland en een flink aantal optredens bij bijzondere gelegenheden. Elk seizoen reist het jonge gezelschap door Nederland met een speciaal tourneeprogramma, een mix van klassiek en hedendaags ballet. Daarnaast maakte de Junior Company met dansgezelschap ISH Dance Collective twee buitengewoon geslaagde producties: Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015) en GRIMM (2018), waarbij de twee dansstijlen ballet en hiphop elkaar op spectaculaire wijze aanvullen.

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: ‘Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme boost aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.’

In and Out
Junior Company-première

Choreografie Hans van Manen
Muziek Laurie Anderson, Nina Hagen
Kostuum en decor Keso Dekker
Licht Jan Hofstra

Valse Fantaisie

Choreografie George Balanchine © The George Balanchine Trust
Muziek Mikhail Glinka (‘Valse Fantaisie in B mineur’)
Kostuum Oliver Haller
Licht Wijnand van der Horst

Ballet 101

Choreografie Eric Gauthier
Muziek Jens-Peter Abele
Kostuums en licht Eric Gauthier

Concerto

Choreografie Sir Kenneth MacMillan
Muziek Dmitri Shostakovich (‘pianoconcert nr.2’)

Grit

Choreografie Charlotte Edmonds
Muziek DJ Kaytranada
Kostuum Oliver Haller
Licht Wijnand van der Horst
 

Fondsen

 

                              

 

Hoofdsponsor Junior Company

 

In het kort

Creatie