Home

Anna Ol

Eerste soliste

Anna Ol (Krasnojarsk, Rusland) danst sinds 2015 bij Het Nationale Ballet in de rang van eerste soliste. Ze is opgeleid aan het Krasnojarsk Ballet College en heeft gedanst bij het Siberische Staatsballet, de Staatsopera van Tatarstan, het Michailovski Theater in Sint-Petersburg en het Stanislavski en Nemirovitsj- Dantsjenko Academisch Muziektheater in Moskou, waar ze alle grote rollen uit het klassieke repertoire vertolkte en gewerkt heeft met meesterchoreografen als Jiří Kylián en John Neumeier.

Anna behaalde goud tijdens de Grand Prix Galina Ulanova in Krasnojarsk in 2008 en tijdens de Arabesque-competitie in 2010 in Perm (Rusland). In 2018 werd ze in de Britse Critic’s Choice uitgeroepen tot ‘Best dancer of the year’. Anna danste als gastsoliste tijdens diverse internationale balletgala’s. In 2017 was ze bij het Semperoper Ballett in Dresden te zien als Manon, in Kenneth MacMillans gelijknamige, alom bejubelde choreografie en in 2018 trad ze op als gastsoliste op bij het Staatsballett Berlin in een reconstructie van La Bayadère door Alexei Ratmansky.

cv

  • Bij Het Nationale Ballet:  2015
  • Geboorteplaats:  Krasnojarsk, Rusland
  • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (augustus 2015)
  • Danste eerder bij:  Siberische Staatsballet, de Staatsopera van Tatarstan, het Michailovski Theater in Sint-Petersburg en het Stanislavski en Nemirovitsj-Dantsjenko Academisch Muziektheater in Moskou
  • Opleiding:  Krasnojarsk Ballet College
  • Prijzen:  'Best dancer of the year' - Critic's Choice 2018; 'Outstanding Performance by a Female Dancer'-Critic's choice; Goud - Grand Prix Galina Ulanova (Krasnojarsk, 2008); Goud - Arabesque-competitie (Perm, 2010)