De Nationale Opera presenteert

The Gershwins' Porgy and Bess George Gershwin, Dubose and Dorothy Heyward, Ira Gershwin

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

UITVERKOCHT!!!

The Gershwins' Porgy and Bess

Tijdsduur 2:55

Pauzes 1

Van George Gershwin, Dubose and Dorothy Heyward, Ira Gershwin

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Iedereen kent ze, tophits als ‘Summertime’, ‘I Got Plenty o’Nuttin’, ‘Bess, You Is My Woman Now’ of ‘It Ain’t Necessarily So’ uit de alom geliefde en unieke opera van George Gershwin.

In The Gershwins' Porgy and Bess combineerde hij jazz met de westerse operatraditie en Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek. 

De opera is door de prachtige muziek ook zeer geliefd bij een jong publiek. Er worden speciale prijzen gehanteerd voor kinderen en jongeren tot 16 jaar!

Sociaal drama

Aanvankelijk was Gershwins Porgy and Bess (1935) controversieel vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rafelrand van de samenleving. In feite is de opera, ook al speelt het verhaal zich af onder Afro-Amerikanen, vooral een sociaal drama waarin de relaties onderzocht worden tussen de leden van een hechte gemeenschap in South Carolina (1920), waar de bewoners bezig zijn met overleven; ieder op zijn of haar eigen manier, legaal dan wel illegaal.

synopsis

George Gershwin

Het oeuvre van George Gershwin slaat een brug tussen jazz en klassieke muziek. Het lezen van DuBose Heywards roman Porgy bracht hem in 1926 op het idee een avondvullende opera te schrijven. Zijn broer Ira Gershwin schreef op basis van de roman het libretto. De zomer van 1934 bracht George, om de sfeer goed in zich op te nemen, al componerend door in South Carolina. Hij hoopte dat deze opera ‘het drama en de romantiek van Carmen zou combineren met de schoonheid van Meistersinger’.

Debuten

Regisseur James Robinson en dirigent James Gaffigan debuteren beiden bij De Nationale Opera.

Het sfeervolle decor in Gershwins Porgy and Bess van Michael Yeargan zorgt voor de couleur locale en verbeeldt Catfish Row, een arme havenbuurt in Charleston, South Carolina. 

The Gershwins' Porgy and Bess is een coproductie met English National Opera, London en Metropolitan Opera, New York

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
James Gaffigan
Regie
James Robinson
Decor
Michael Yeargan
Kostuums
Catherine Zuber
Licht
Donald Holder
Video
Luke Halls
Choreografie
Dianne McIntyre
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Porgy and Bess Ensemble
Porgy
Eric Owens
Bess
Adina Aaron
Crown
Mark S. Doss
Sportin’ Life
Frederick Ballentine
Robbins
Chaz’men Williams-Ali
Serena
Latonia Moore
Jake
Donovan Singletary
Clara
Janai Brugger
Maria
Tichina Vaughn
Mingo
Rheinhaldt Tshepo Moagi
Peter
Ronald Samm
Lily
Pumza Mxinwa
Frazier
Byron Jackson
Annie
Sarah-Jane Lewis
Strawberry woman
n.n.
Jim
Njabulo Madlala
Undertaker
Whitaker Mills
Nelson
Thando Mjandana
Crab man
Chaz’men Williams-Ali
Scipio
n.n.
Detective
Stephen Pallister
Policeman
Christian Hurst
Coroner
Neil Kelly
    di 06 feb Bachtrack over Eric Owens als Porgy, 2014

    ‘About those individual voices: they all converge on Eric Owens, who sings Porgy with a fathomless voice of reinforced steel.’

The Gershwins’ PORGY AND BESS by George Gershwin, DuBose and Dorothy Heyward, and Ira Gershwin.

The worldwide copyrights in the works of George Gershwin and Ira Gershwin for this presentation are licensed by the Gershwin Family.

GERSHWIN is a registered trademark of Gershwin Enterprises.

Porgy and Bess is a registered trademark of Porgy and Bess Enterprises.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes

Familieinleiding

Voorafgaand aan de matinees van Gershwins Porgy and Bess op zondag 20 en 27 januari, zijn er voor bezoekers van de voorstelling die dag speciale inleidingen voor het hele gezin. 

Aanvangstijd: circa 1 uur voor aanvang voorstelling
Kosten: gratis

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

di 08 januari  The Gershwins' Porgy and Bess

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (Vrienden), € 5 (studenten),

Gratis voor Donateurs, Geefkringleden van Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.
foyeravond