De Nationale Opera presenteert
Wegens persoonlijke omstandigheden zal Daniele Rustioni de laatste voorstelling van La Cenerentola op 28 december niet kunnen dirigeren. Deze voorstelling zal daarom gedirigeerd worden door Boudewijn Jansen.
La Cenerentola: behind the scenes
Assepoester
Ware liefde
In La Cenerentola, in de regie van Laurent Pelly, vindt Angelina - oftewel Assepoester - de ware liefde bij haar prins. Ze wordt nu eens niet dwars gezeten door een gemene schoonmoeder, maar door een kwaadaardige stiefvader.
Het verhaal
Angelina woont met haar stiefvader Don Magnifico en haar twee stiefzussen in Salerno, in het zuiden van Italië. In het huis wordt zij spottend ‘Assepoester’ (‘Cenerentola’) genoemd en aan het werk gezet. Terwijl haar stiefzussen Tisbe en Clorinda zingen over hoe mooi en charmant ze zijn, moet Angelina koffie voor hen zetten. Wanneer er een bedelaar aan de deur komt, wijzen de twee zussen hem af. Angelina krijgt echter medelijden met hem en biedt hem brood en koffie aan. Later komen er koninklijke boodschappers met de mededeling dat prins Ramiro een echtgenote zoekt. Dit klinkt de zussen als muziek in de oren, en hun vader Don Magnifico al helemaal: als een van zijn dochters trouwt met een prins, hoeft hij zich voor de rest van zijn leven geen financiële zorgen meer te maken. Ze nodigen de prins van harte bij hen uit – niet wetend dat zijn vriend en raadsman Alidoro al bij hen in huis is geweest. In vermomming heeft hij al voor Ramiro gepeild wie van de dochters het vriendelijkst is. Zal prins Ramiro Angelina wél op waarde schatten?
Vrolijke verkleedpartijen
Er komt in La Cenerentola noch een traditionele pompoenkoets voor, noch gouden muiltjes, maar verkleedpartijen zijn er des te belangrijker. Zoals gebruikelijk ontwerpt Laurent Pelly zelf de kleurrijke kostuums.
Achtergrond
Rossini
Typische Rossini-elementen zijn levendige ensembles en veeleisende solopartijen met halsbrekende coloraturen (snelle loopjes). Dit geldt vooral voor Angelina en Don Ramiro, haar sprookjesprins.
Populaire opera
De wereldpremière (1817) van La Cenerentola, in Rome tijdens het carnavalseizoen, werd een waar fiasco. De zangers, vol angst voor de veeleisende muziek, slaagden er niet in het publiek te overtuigen. Maar Rossini bleef vol zelfvertrouwen: “Domkoppen! Nog voor carnaval voorbij is, gaat iedereen van haar houden...” En hij kreeg gelijk: de opera werd binnen en buiten Italië al snel bijzonder populair. Na Rossini’s dood verdween La Cenerentola van de speellijsten, om vanaf 1920 een comeback te maken.
“Nederlands Kamerorkest brengt onder leiding van de terecht rijzende ster Daniele Rustioni lekker veel vaart in de handeling; sprankelend en vol compromisloze versnellingen.”
“Het overweldigende gejoel na afloop illustreert dat Laurent Pelly met zijn geestige en fantasierijke regie de juiste snaar heeft weten te raken.”
"De Amerikaanse tenor Lawrence Brownlee is de uitblinker in zijn rol van prins - hij plukt de talrijke topnoten met het grootste gemak uit de lucht, en ook nog met een fantastische rijke klank. Alleen om hem te horen zingen, zou je al naar deze voorstelling gaan."
"De warme stem van mezzo-sopraan Isabel Leonard zorgt meteen voor tranen in de ogen."
‘Deze nieuwe productie is nog veel leuker, mede dankzij de gesproken dialogen waarop Pelly als ervaren toneelregisseur haarscherp vat heeft. Het is allemaal oergeestig, flitsend qua timing en rijk van lichaamstaal. De spanning zakt geen moment in.’
‘ Regisseur Laurent Pelly laat dat alles letterlijk op rolletjes lopen.’
“L’étoile is speels, toegankelijk, erg geestig en muzikaal aantrekkelijk. Een voorstelling voor vrijwel iedereen die graag naar het theater gaat, ook voor mensen die het operagenre doorgaans mijden.”
Team en cast La Cenerentola
Gevoel voor komedie
Een ‘dramma giocoso’ (komisch drama) als La Cenerentola staat of valt met een sprankelende uitvoering. Regisseur Laurent Pelly staat bekend om zijn fijnzinnige gevoel voor komedie; hij oogstte dan ook veel bewondering met zijn ensceneringen van L’amour des trois oranges en L’étoile voor DNO. Zijn poëtische beeldtaal garandeert een fascinerende regie.
Dirigent Daniele Rustioni debuteert bij DNO, evenals mezzosopraan Isabel Leonard als Angelina. Eerder schitterden hier in het Rossini-repertoire de tenor Lawrence Brownlee, de bas Roberto Tagliavini en de sopraan Julietta Aleksanyan.
Orkest
Het NEDERLANDS KAMERORKEST is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen, op buitenlandse podia en festivals. Het Nederlands Kamerorkest werd in 1955 opgericht. Sinds 2004 voert meesterviolist Gordan Nikolić de artistieke leiding. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt in een omvangrijk programma voor educatie en talentontwikkeling verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. In samenwerking met De Nationale Opera weet het orkest zowel klassieke opera’s en kameropera’s als ook nieuw muziektheater in kleinere bezettingen te realiseren. Dit seizoen begeleidde het Nederlands Kamerorkest eerder Così fan tutte.
Koor
Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticana, Così fan tutte, La Cenerentola, Nabucco, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Die Frau ohne Schatten, Carmen en Rusalka.
Coproductie van De Nationale Opera samen met Grand Théâtre de Genève en Palau de les Arts Reina Sofía, Valencia
La Cenerentola
'Dramma giocoso' in 2 bedrijven
Libretto
Jacopo Ferretti
Wereldpremière
25 januari 1817
Teatro Valle Rome

Laurent Pelly
LAURENT PELLY (regie en kostuums) is een veelgevraagde Franse regisseur én ontwerper van de kostuums voor zijn eigen producties. Hij staat voornamelijk bekend om zijn werk binnen het Franse repertoire.

Daniele Rustioni
Muzikaal leiderDANIELE RUSTIONI (muzikale leiding) is chef-dirigent bij zowel Opéra National de Lyon, als Orchestra della Toscana en sinds september 2019 ook van het Noord-Ierse Ulster Orchestra. Rustioni is een jonge, toonaangevende dirigent van zowel het symfonische als het operarepertoire.
Team, Cast en Koor
- Muzikale leiding
- Daniele Rustioni / Boudewijn Jansen (28 dec)
- Regie
- Laurent Pelly
- Decor
- Chantal Thomas
- Kostuums
- Laurent Pelly i.s.m. Jean-Jacques Delmotte
- Licht
- Duane Schuler
- Orkest
- Nederlands Kamerorkest
- Koor
- Koor van De Nationale Opera
- Instudering Koor
- Ching-Lien Wu
- Don Ramiro
- Lawrence Brownlee
- Clorinda
- Julietta Aleksanyan-De Nationale Opera Studio
- Angelina
- Isabel Leonard
Cecilia Molinari - 22, 26 en 28 dec - Alidoro
- Roberto Tagliavini
- Dandini
- Alessio Arduini
- Don Magnifico
- Nicola Alaimo
- Tisbe
- Polly Leech
De Nationale Opera Studio
INLEIDINGEN
Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.
Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes
Familie-inleidingen
Er is voor La Cenerentola een speciale interactieve inleiding voor het hele gezin op:
wo 18, zo 22, do 26 en za 28 december
Aanvangstijd: circa 45 minuten voor aanvang voorstelling
Kosten inleiding: gratis i.c.m een kaartje voor de voorstelling
FOYERAVOND
Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.
Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas), gratis voor
Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.