De Nationale Opera presenteert

Nabucco GIUSEPPE VERDI (1813-1901)

Deze productie was te zien in januari 2020

VA PENSIERO

Tijdsduur 2:40

Pauzes 1

Van Verdi

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Het groots opgezette drama Nabucco van Verdi, wereldwijd beroemd geworden door het meeslepende lied van het Slavenkoor, is na 45 jaar terug bij De Nationale Opera. De opera is een uitdaging voor het Koor van DNO, dat als volk een hoofdrol speelt. Alleen al om die betoverende kracht van dit 'beste operakoor ter wereld' (2016), moet je deze klassieker absoluut een keer gezien hebben. 

Nabucco
Foto's: Martin Walz
Nabucco
Nabucco
Nabucco
Nabucco

Slavenkoor

Het ‘Va pensiero’ van het Slavenkoor uit Nabucco wordt bij het horen van de eerste klanken al meteen door bijna iedereen herkend. Het koorstuk behoort tot de allergrootste ‘evergreens’ van het operarepertoire, het wordt door bijna iedereen herkend en is op talloze manieren in de geschiedenis gebruikt en misbruikt. Het is het lied waarin de Israëlieten in Babylonische gevangenschap treuren over hun vaderland. Met hen identificeerden zich Verdi’s landgenoten, de eveneens naar vrijheid snakkende Italianen. Nog steeds is deze geliefde melodie het officieuze tweede Italiaanse volkslied.

Verhaal Nabucco
Nabucco vertelt het verhaal over de koning van Babylonië in zijn strijd met de Joden. In een vlaag van waanzin eist Nabucco om als God te worden vereerd. Prompt wordt hij getroffen door de bliksem en raakt hij zijn verstand kwijt; zijn oudste dochter Abigaille, gebrand op macht, neemt de troon over. Zij veroordeelt het hele Joodse volk, en daarmee ook haar zus, tot de dood. Nabucco geneest nog maar net op tijd van zijn waanzin om het tij te keren.

Verdi's vernieuwende stijl 
Nabucco betekende de doorbraak voor de jonge Verdi. Typerend voor zijn vernieuwende stijl in Nabucco zijn het intensief gebruik van het koor, de levendige ritmiek en de perfecte dramatische timing.

Lees hier meer over Verdi

 

 

Team en cast Nabucco

Dirigent Maurizio Benini keert na Il trovatore en Il barbiere di Siviglia terug bij DNO om het Residentie Orkest te leiden. Regisseur Andreas Homoki levert zijn vijfde productie af, na Carmen (1999), Capriccio (2000), Lulu (2002) en Die Frau ohne Schatten (2008).

Nabucco en Zaccaria zijn indrukwekkende bariton- en basrollen. De rol van Abigaille is een dankbare partij voor een sopraan met een krachtige laagte, een soepele hoogte en veel acteertalent. George Petean (Nabucco), Dmitry Belosselskiy (Zaccaria) en Anna Pirozzi (Abigaille) zingen voor het eerst bij DNO.

Hoofdrol voor het Koor van De Nationale Opera

Een andere belangrijke hoofdrol in Nabucco is weggelegd voor het prominent aanwezige koor.

Het Koor van De Nationale Opera heeft naast de onvolprezen vocale kwaliteiten ook een schat van ervaring in scenisch opzicht. Het heeft een groot aantal hoogtepunten op zijn naam staan: o.m. Boris Godoenov, Les Troyens, Parsifal, Guillaume Tell, Gurre-Lieder, La forza del destino, Das Floss der Medusa en Oedipe. Ching-Lien Wu is de artistiek leider. Het Koor werd door het tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

 

Coproductie van Opernhaus Zürich met Teatro Real, Madrid

 

 

 

Podcast Nabucco

Door: Benjamin Rous

Andreas Homoki

Regisseur

De Duitse regisseur Andreas Homoki studeerde aan de Hochschule der Künste in Berlijn. In 1992 brak hij internationaal door met zijn regie van Die Frau ohne Schatten in Genève, die later ook in het Parijse Théâtre du Châtelet en in Barcelona te zien was en die in 1994 de Prijs van de Franse Kritiek kreeg.

Maurizio Benini

Muzikale leiding

De Italiaan MAURIZIO BENINI (muzikale leiding) was chef-dirigent van de Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna, Wexford Festival Opera, het Teatro Municipal de Santiago de Chile en vaste gastdirigent bij het Teatro di San Carlo in Napels.

Nabucco
'Dramma lirico' in 4 bedrijven
Libretto
Temistocle Solera
Wereldpremière
9 maart 1842 Teatro alla Scala Milaan

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Maurizio Benini
Regie
Andreas Homoki
Decor
Wolfgang Gussmann
Kostuums
Wolfgang Gussmann
Susana Mendoza
Licht
Franck Evin
Dramaturgie
Fabio Dietsche
Orkest
Residentie Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Nabucco
George Petean
Ismaele
Freddie De Tommaso
Zaccaria
Dmitry Belosselskiy
Abigaille
Anna Pirozzi
Fenena
Alisa Kolosova
Il Gran Sacerdote di Belo
Emanuele Cordaro
Abdallo
Lucas van Lierop - De Nationale Opera Studio
Anna
Verity Wingate - De Nationale Opera Studio

Orkest

Residentie Orkest

Het Residentie Orkest bestaat meer dan 100 jaar en behoort tot de grote gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Het orkest speelt, in afwachting van het nieuwe Haagse cultuurcomplex, in het Zuiderstrandtheater (Scheveningen), maar ook op plekken als poptempel Paard en is te horen op belangrijke podia in binnen- en buitenland. De jonge Brit Nicholas Collon is chef-dirigent en artistiek adviseur. Recente DNO-producties: De speler, Dialogues des Carmélites, The New Prince en La bohème. In het seizoen 2018-2019 begeleidde het Residentie Orkest Madama Butterfly. Het Residentie Orkest speelt in 2020 Nabucco.

 

Koor

Koor van De Nationale Opera

Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’AssiseLady Macbeth van MtsenskErcole amanteBoris GodoenovLa JuiveLes TroyensJevgeni OnjeginParsifalGuillaume TellDe legende van de onzichtbare stad KitesjFaustLa forza del destinoDas Floss der MedusaOedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticanaCosì fan tutteLa CenerentolaNabuccoAufstieg und Fall der Stadt MahagonnyDie Frau ohne SchattenCarmen en Rusalka.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes (op 22 februari in de Foyer op het 2de Balkon)

LEZING

Gratis lezing over Nabucco door Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde.

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Tijdstip: 3 februari 2020, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk via:

Lezing Nabucco

    di 29 jan Operatoday.com over Homoki - Die Frau Ohne Schatten, 2008

    “[…] well… let me just ask, when was the last time you heard a production teamed cheered to the rafters? Really and truly cheered? That it happened here was in response to the creation of a beautifully contemporary and conscientious, not “self-conscious”, work of art by director Andreas Homoki […].”

    di 29 jan Noordhollands Dagblad over Homoki - Die Frau Ohne Schatten, 2008

    “Regisseur Andreas Homoki heeft sprookje en realisme perfect in balans.”