De Nationale Opera presenteert

Ritratto WILLEM JETHS (1959)

EEN LEVEND KUNSTWERK

Tijdsduur 1:15

Pauzes 0

Van Jeths

Een tentoonstelling in Venetië van álle portretten van Luisa Casati inspireerde Willem Jeths tot het scheppen van zijn derde opera, Ritratto oftewel ‘Portret’. 

Luisa Casati
Op de tentoonstelling 'High Society' in het Rijksmuseum in 2018 prijkte een levensgroot portret van Luisa Casati van Giovanni Boldini. De steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957) leidde een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding; Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. Onder haar motto ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’, liet ze zich veelvuldig portretteren, onder meer door kunstenaars als Kees van Dongen, Filippo Marinetti, Man Ray, Romaine Brooks en Giovanni Boldini.

Willem Jeths
Ritratto’s componist Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft: ‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek sterker en expressiever kan zijn als je je ermee kunt identificeren.’

Team en cast Ritratto

Vormgeving en libretto
De voorstellingen van regisseur Marcel Sijm zijn verrassend en dikwijls vol humor, met een grote rol voor uitbundige vormgeving. Zijn samenwerking met decorontwerper Marc Warning in Legende was daar een mooi voorbeeld van. Met spanning kunnen we uitkijken naar de kostuums van Jan Taminiau voor Ritratto. Hij is onder meer bekend van de blauwe mantel die koningin Maxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg. Het kersverse libretto is van de jonge schrijver en regisseur Frank Siera, in 2012 afgestudeerd aan de Toneelacademie, die behalve voor De Nationale Opera ook schreef voor Veenfabriek, mugmetdevuurvliegen, het Schrijversgevang, De Kosmonaut en De Queeste.

De Nationale Opera Studio
Inmiddels hebben de jonge talenten van De Nationale Opera Studio (DNOS) zich in korte tijd al op allerlei plekken bewezen, zoals in lunchconcerten en op het grote toneel. DNOS is per 1 september 2018 begonnen als een intensief talentontwikkelingsprogramma voor zes getalenteerde jonge zangers en een repetitor. DNOS staat onder de inspirerende leiding van sopraan Rosemary Joshua, en slaat een brug tussen de conservatoria en de beroepspraktijk.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. 

 

Opera in 7 scènes

Libretto
Frank Siera

Wereldpremière
13 maart 2020
Internationaal Theater Amsterdam

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Geoffrey Paterson
Regie
Marcel Sijm
Libretto
Frank Siera
Decor
Marcel Warning
Kostuums
Jan Taminiau
Licht
Alex Brok
Dramaturg
Klaus Bertisch
Orkest
Amsterdam Sinfonietta
Luisa C.S. di Soncino
Julietta Aleksanyan - De Nationale Opera Studio
Romaine Brooks
Polly Leech - De Nationale Opera Studio
Garbi
Martin Mkhize - De Nationale Opera Studio
Sergei Diaghilev
Lucas van Lierop
Man Ray
Cameron Shahbazi
Jacob Epstein
Frederik Bergman
Kees van Dongen
Dominic Kraemer

Marcel Sijm

Regisseur

Marcel Sijm (concept en regie) maakt opera in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen en uitvoerders met elkaar te laten interacteren.

    do 31 jan Marcel Sijms - Trouw over Legende

    ‘ (…) kon men zich vergapen aan een bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, (…)’