De Nationale Opera presenteert
EEN LEVEND KUNSTWERK
Een tentoonstelling in Venetië van álle portretten van Luisa Casati inspireerde Willem Jeths tot het scheppen van zijn derde opera, Ritratto oftewel ‘Portret’.
Luisa Casati
Op de tentoonstelling 'High Society' in het Rijksmuseum in 2018 prijkte een levensgroot portret van Luisa Casati van Giovanni Boldini. De steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957) leidde een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding; Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. Onder haar motto ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’, liet ze zich veelvuldig portretteren, onder meer door kunstenaars als Kees van Dongen, Filippo Marinetti, Man Ray, Romaine Brooks en Giovanni Boldini.
Willem Jeths
Ritratto’s componist Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft: ‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek sterker en expressiever kan zijn als je je ermee kunt identificeren.’
Team en cast Ritratto
Vormgeving en libretto
De voorstellingen van regisseur Marcel Sijm zijn verrassend en dikwijls vol humor, met een grote rol voor uitbundige vormgeving. Zijn samenwerking met decorontwerper Marc Warning in Legende was daar een mooi voorbeeld van. Met spanning kunnen we uitkijken naar de kostuums van Jan Taminiau voor Ritratto. Hij is onder meer bekend van de blauwe mantel die koningin Maxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg. Het kersverse libretto is van de jonge schrijver en regisseur Frank Siera, in 2012 afgestudeerd aan de Toneelacademie, die behalve voor De Nationale Opera ook schreef voor Veenfabriek, mugmetdevuurvliegen, het Schrijversgevang, De Kosmonaut en De Queeste.
De Nationale Opera Studio
Inmiddels hebben de jonge talenten van De Nationale Opera Studio (DNOS) zich in korte tijd al op allerlei plekken bewezen, zoals in lunchconcerten en op het grote toneel. DNOS is per 1 september 2018 begonnen als een intensief talentontwikkelingsprogramma voor zes getalenteerde jonge zangers en een repetitor. DNOS staat onder de inspirerende leiding van sopraan Rosemary Joshua, en slaat een brug tussen de conservatoria en de beroepspraktijk.
Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags.
Opera in 7 scènes
Libretto
Frank Siera
Wereldpremière
13 maart 2020
Internationaal Theater Amsterdam
Team, Cast en Koor
- Muzikale leiding
- Geoffrey Paterson
- Regie
- Marcel Sijm
- Libretto
- Frank Siera
- Decor
- Marcel Warning
- Kostuums
- Jan Taminiau
- Licht
- Alex Brok
- Dramaturg
- Klaus Bertisch
- Koor
- Sopraan: Julietta Aleksanyan, Stephanie Desjardins, nnb
Alt: Cameron Shahbazi, Joel Vuijk, nnb
Tenor: Lucas van Lierop, Zachery Vandermeulen, nnb
Bas: Frederik Bergman, Dominic Kraemer, Sam Carl - Orkest
- Amsterdam Sinfonietta
- Luisa C.S. di Soncino
- Verity Wingate - De Nationale Opera Studio
- Romaine Brooks
- Polly Leech - De Nationale Opera Studio
- Gabriele D’Annunzio
- Paride Cataldo - De Nationale Opera Studio
- Garbi
- Martin Mkhize - De Nationale Opera Studio
- Sergei Diaghilev
- Cameron Shahbazi - De Nationale Opera Studio
- Man Ray
- Lucas van Lierop - De Nationale Opera Studio
- Jacob Epstein
- Frederik Bergman - De Nationale Opera Studio
- Kees van Dongen
- Dominic Kraemer
- Filippo Marinetti
- Sam Carl - De Nationale Opera Studio

Marcel Sijm
RegisseurMarcel Sijm (concept en regie) maakt opera in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen en uitvoerders met elkaar te laten interacteren.
‘ (…) kon men zich vergapen aan een bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, (…)’