De Nationale Opera presenteert

Rodelinda GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1685-1759)

strijd om macht en trouw

Tijdsduur 3:40

Pauzes 1

Van Händel

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Waarom was juist Händels opera Rodelinda - de enige barokopera van dit seizoen - zo geliefd bij het publiek? We leven mee met Rodelinda die voor een enorm dilemma staat. Trouw of macht? Het verhaal spreekt tot de verbeelding. Rodelinda's aria’s zijn doordrenkt van rouw, smartelijk verlangen en vreugde.

© Monika Rittershaus
© Monika Rittershaus; Teatro Real

Het verhaal Rodelinda

Het verhaal over Rodelinda haalt zijn spanning uit de intrige rond de doodgewaande koning Bertarido en het machts- en liefdesvacuüm dat daardoor ontstaat. Zijn echtgenote en weduwe  Rodelinda wordt van alle kanten belaagd. Kiest ze uiteindelijk voor een onzeker leven, trouw blijvend aan haar overleden man of voor de zekerheid van de macht aan de zijde van haar belager Grimoaldo? Ze blijft trouw, zelfs als het leven van haar zoon in het gedrang komt.
 

Set

No escape
In deze beklemmende enscenering van Rodelinda  door de Duitse regisseur Claus Guth, speelt de familietragedie zich af in een enorm huis, een zwarte doos met witte trappen op verschillende niveaus. Ontsnappen uit deze gesloten ruimte is niet mogelijk, waardoor de machtsspelletjes en intriges uit Rodelinda nog heviger aankomen. Maskers en getekende projecties – die de stemming van de hoofdpersonen beïnvloeden – roepen een spookachtige atmosfeer op.
 

Achtergrond

Barokopera
Ensceneringen van Händels opera’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het repertoire. Rodelinda was een van Händels grootste triomfen, gecreëerd in dezelfde tijd als Giulio Cesare en Tamerlano, ook hoogtepunten in zijn oeuvre. Hij schreef ze in opdracht van de Royal Academy of Music, waarvan hij destijds artistiek leider was. Rodelinda is dit seizoen de enige barokopera.

Podcast: Rodelinda

door Hein van Eekert  m.m.v. Rosemary Joshua en Nitchka Wefers Bettink

Team en cast Rodelinda

De vooraanstaande dirigent en violist Riccardo Minasi debuteert bij DNO. De Italiaan Minasi is sinds 2017 chef van het Mozarteum Orchester Salzburg. In Rodelinda leidt hij Concerto Köln, een van de topensembles voor barokmuziek.

Claus Guth regisseerde in Amsterdam zeer goed ontvangen producties van Un ballo in maschera, Jephtha en Don Giovanni. Een deel van zijn succes ligt in de combinatie van enerzijds een zorgvuldige analyse van vorm en inhoud ter voorbereiding, anderzijds een sterke intuïtie voor wat goed werkt in het theater.

Sopraan Lucy Crowe zingt de titelrol, waarmee ze bij De Nationale Opera debuteert. Met Bejun Mehta in de rol van Bertarido en Lawrence Zazzo als Unulfo haalt DNO voor Rodelinda twee vooraanstaande countertenors in huis.

 

Coproductie: Teatro Real, Madrid, Gran Teatre del Liceu, Barcelona, Opéra National de Lyon en Oper Frankfurt

 

Claus Guth

REGISSEUR

CLAUS GUTH studeerde in München. De regisseur beleefde in 1999 zijn internationale doorbraak met de wereldpremière van Luciano Berio’s Cronaca del Luogo (Salzburger Festspiele) en keerde daarna terug met Iphigénie en Tauride, Zaide en een Mozart/Da Ponteserie.

 

Rodelinda
'Dramma per musica' in 3 bedrijven
Libretto
Nicola Francesco Haym
Wereldpremière
13 februari 1725
King’s Theatre Londen

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Riccardo Minasi
Regie
Claus Guth
Decor en kostuums
Christian Schmidt
Licht
Joachim Klein
Video
Andi A. Müller
Choreografie
Ramses Sigl
Dramaturgie
Konrad Kuhn
Orkest
Concerto Köln
Rodelinda
Lucy Crowe
Bertarido
Bejun Mehta
Grimoaldo
Bernard Richter
Eduige
Katarina Bradić
Unulfo
Lawrence Zazzo
Garibaldo
Luca Tittoto
Flavio
Fabián Augusto Gómez

Orkest

Concerto Köln
Concerto Köln, opgericht in 1985, is een internationaal vooraanstaand orkest op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. Het orkest is geworteld in het Keulense muziekleven en maakt grote internationale tournees. Met regelmaat herontdekt Concerto Köln muziek van vergeten componisten. Het orkest werkte recent samen met o.m. Ivor Bolton, Kent Nagano en Andrea Marcon. In hun jarenlange samenwerking met dirigent René Jacobs heeft het orkest prijswinnende cd-opnames gemaakt. Eerder begeleidde het orkest bij DNO Samson, Ercole amante, Deidamia, Ariodante en Jephtha. In 2019 speelt het orkest Rodelinda.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes
 

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 9 december Rodelinda

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas), gratis voor Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.

  do 27 okt Claus Guth - Don Giovanni - NRC**** (mei 2016)

  De regie van Claus Guth is slim, duister en perfectionistisch in timing en uitwerking van de personenregie. (…) Aan actuele vondsten geen gebrek. (…) - Mischa Spel, NRC ****

  do 27 okt Claus Guth - Don Giovanni - Het Parool (mei 2016)

  'Guth heef guts' - Het Parool over Don Giovanni (2016)

  di 29 jan Claus Guth - Don Giovanni - de Volkskrant (mei 2016)

  “Claus Guth, de Duitse regisseur die nooit verlegen zit om een gedurfde aanpak […].”