De Nationale Opera presenteert

Aida Giuseppe Verdi (1813-1901)

Voorstelling voorbij

Liefde in tijden van oorlog

Tijdsduur 3:10

Taal Italiaans

Boventitels Engels en Nederlands

VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN AIDA AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE LEEST U HIER. OPERABALLET.NL/CORONA-UPDATE

 

Aida, een van Verdi’s meest favoriete werken keert na twintig jaar eindelijk terug bij De Nationale Opera. Een opera waarin twee geliefden verscheurd raken tussen hun liefde voor elkaar en die voor hun familie en herkomst. Met een absolute sterrencast en een regisseur van wereldfaam.

 

Het verhaal

Mogen we liefhebben van wie we houden?
In oorlogstijd bloeit er een liefde op tussen Aida en Radamès. In een wereld vol politieke en religieuze conflicten komen ze voor een onmogelijke keuze te staan. Kiezen voor de ander betekent niets minder dan verraad aan het land, de religie en de familie ... 

  vr 31 jan NRC Handelsblad, 2019

  ‘Anita Rachvelishvili is een natuurfenomeen. Een stem als de hare – warm, lenig, natuurlijk en krachtig als een tornado – erdoor meegesleept worden is een sensatie.’

  ma 03 feb Trouw over Rigoletto **** 2017

  'Rafal Siwek als de moordenaar Sparafucile is voortreffelijk.'

  ma 03 feb Theaterkrant over Madama Butterfly, 2019

  'De Russische sopraan Elena Stikhina is weergaloos als Cio-Cio-San. [...] Met een prachtig timbre drukt ze de wanhoop uit.'

DE MAKERS

Twee fantastische zangeressen
In de rollen van Aida en haar rivale Amneris keren twee fenomenale zangeressen terug naar De Nationale Opera. De Russische sopraan Elena Stikhina heeft het publiek eerder tot tranen geroerd in haar doorleefde vertolking van de titelrol in Madama Butterfly (2019), die haar de Prix  d’Amis van de Vrienden van DNO opleverde. De Georgische mezzosopraan Anita Rachvelishvili verblufte het publiek van De Nationale Opera eerder als Marfa in Chovansjtsjina (2016) en als Santuzza in Cavalleria rusticana (2019).

Dmitri Tcherniakov - ideale regisseur voor Aida
De eigenzinnige Russische regisseur Dmitri Tcherniakov komt voor deze nieuwe productie terug naar De
Nationale Opera. Eerder maakte hij hier indrukwekkende ensceneringen van Rimski-Korsakovs De legende van de onzichtbare stad Kitesj (2012) en Borodins Prins Igor (2017). Hij weet als geen ander intieme scènes met grootse taferelen te vervlechten.

Dirigent Andrea Battistoni
De muzikale leiding is in handen van de energieke, passievolle Italiaanse dirigent Andrea Battistoni, die zich bij De Nationale Opera eerder met La bohème (2017) als een meester in het repertoire van zijn thuisland bewees.

Lees hier meer over de componist: 

Giuseppe Verdi

 

AIDA

Giuseppe Verdi

Opera in vier bedrijven (1871)

Gezongen in het Italiaans

Libretto
Antonio Ghislanzoni 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Andrea Battistoni
Regie en decor
Dmitri Tcherniakov
Kostuums
Elena Zaitseva
Licht
Gleb Filshtinsky
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ching-Lien Wu
Il Re
Rafał Siwek
Amneris
Anita Rachvelishvili
Aida
Elena Stikhina
Radamès
Yonghoon Lee
Ramfis
Mika Kares
Amonasro
Markus Brück

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer en Die lustige Witwe. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Le nozze di Figaro en Anna Bolena.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust.

Tot 2021 geen fysieke INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.

FOYERAVOND

Aida - di 15 december 2020

Foyeravonden
Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de foyer van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Locatie: foyer
Aanvang: 20:30 uur

Foyeravonden