De Nationale Opera presenteert

Upload Michel van der Aa (1970)

Upload zal op 20 maart om 20:00 gestreamd worden als onderdeel van OFF21, onder de noemer 'making of'. De filmopera zelf zal eind april/begin mei worden gestreamd.

EEUWIG LEVEN - DIGITAAL

Tijdsduur 1:20

Van Michel van der Aa

Taal Engels

Boventitels Nederlands

Eeuwig doorleven? Het kan. Als een upload, een digitale versie van jezelf. Dat klinkt als toekomstmuziek. Maar toch gaan de ontwikkelingen op dit vlak razendsnel. Upload onderzoekt wat dit betekent voor ons mens-zijn, onze identiteit, voor onze relaties met anderen.

LEVEN ALS UPLOAD

Over niet al te lange tijd is het mogelijk onze herinneringen, gedachten en ervaringen over te zetten naar een artificieel brein. Zo blijven we bestaan, voor altijd aanwezig in de levens van onze gelief­den. In de opera Upload ondergaat een man dit proces. Hij hoopt als digitale versie gelukkiger te zijn. In de laatste stap geeft hij zijn fysieke lichaam op en komt hij als upload thuis bij zijn dochter. Zij probeert hem te begrijpen. Waarom heeft hij dit gedaan? Is hij nog dezelfde? Lukt het hen om zo verder te leven?

 

UPLOAD | THE MAKING OF
  vr 31 jan New York Times over Blank Out, 2017

  'Van der Aa proves a master of allusion […] Mr. van der Aa is also a master — a full-out virtuoso — of mixed media.'

  ma 10 feb Limelight Magazine over Julia Bullock in Girls of the Golden West

  “It would be hard to imagine a better Dame Shirley than Julia Bullock. Her smoothly energised soprano caresses Adams’ lyrical lines while her immaculate diction ensures not a syllable of Clappe’s memorable words are lost.”

  ma 10 feb de Volkskrant over Roderick Williams in After Life

  Het vocale middelpunt van de voorstelling is de bariton Roderick Williams, die zich tot het meest complexe personage ontwikkelt, wanneer hij in de herinneringen van één van de pas gestorvenen een gemeenschappelijke geliefde ontdekt. […]

De makers

Visueel spektakel met de modernste technieken
Zoals eerdere werken van Michel van der Aa belooft ook Upload een muzikaal en visueel hoogstandje te worden waarin muziektheater en hedendaagse digitale technieken met elkaar verweven worden. Een wereldpremière waarin de volle kracht van hedendaagse opera te zien en te horen is. Eerder presenteerde De Nationale Opera Van der Aa’s After Life en Blank Out, waarin theater en (3D) film naadloos in elkaar overgaan. In 2019 maakte van der Aa de eerste Virtual Reality Opera, Eight. Zijn werk is over de hele wereld te zien en ook Upload gaat na de première in Amsterdam vele landsgrenzen over.

Het Duitse ensemble MusikFabrik onder leiding van Otto Tausk brengt de nieuwe compositie tot leven, samen met bariton Roderick Williams en de sensationele sopraan Julia Bullock, onlangs nog te horen bij De Nationale Opera in Girls of the Golden West.

 

UPLOAD

Filmopera

Gezongen in het Engels

Muziek, regie, libretto en

filmscript

Michel van der Aa

 

Coproductie met DoubleA Foundation, Oper Köln (Keulen), Bregenzer Festspiele, Park Avenue Armory (New York), Ensemble MusikFabrik

Compositie-opdracht van De Nationale Opera, DoubleA Foundation, Oper Köln (Keulen), Bregenzer Festspiele, Park Avenue Armory (New York), Ensemble MusikFabrik

 

Michel van der Aa

Componist/Regisseur

De Nederlandse componist MICHEL VAN DER AA (componist, concept, regie) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en volgde compositielessen bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen.

Otto Tausk

Dirigent

De Nederlandse dirigent OTTO TAUSK (muzikale leiding) was van 2007 tot 2012 chef-dirigent van Holland Symfonia.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Otto Tausk
Libretto, Filmscript en Regie
Michel van der Aa
Licht
Theun Mosk
Dramaturgie
Madelon Kooijman
Niels Nuijten
Orkest
Ensemble MusikFabrik
Father
Roderick Williams
Daughter
Julia Bullock

ENSEMBLE MUSIK FABRIK

Ensemble MusikFabrik is opgericht in Keulen, in 1990. Het ensemble is toegewijd aan hedendaagse muziek en is het wereldwijd een veelgevraagde groep. In hun projecten zoeken ze vaak naar interdisciplinaire vormen waarin middelen als elektronische muziek, dans, theater en film worden gecombineerd met kamermuziek. Het collectief heeft samengewerkt met grote namen, zoals Karlheinz Stockhausen, Heiner Goebbels en Louis Andriessen. In 2021 maakt Ensemble MusikFabrik onder leiding van dirigent Otto Tausk haar debuut bij De Nationale Opera met de wereldpremière van Upload.

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

 

Deze productie is onderdeel van het Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding partners Opera Forward Festival:

          

Productiepartner:

Upload is genomineerd voor de Fedora Opera Prize. Deze prijs wordt ondersteund door Generali en mede gefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie.