De mooiste stageplaatsen

Wil jij stage lopen in de culturele sector? Wil jij écht alles uit je stage halen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een aantal zeer inspirerende stageplaatsen. Ontdek op deze pagina alle mogelijkheden.

Wij zijn weer op zoek zijn naar nieuwe stagiair(e)s!
Stagiair(e)s die graag van september t/m december 2021/januari 2022 hun stage willen lopen, kunnen zich nog tot en met 31 augustus 2021 aanmelden door middel van het insturen van hun motivatiebrief en CV.

Wanneer je bij Nationale Opera & Ballet een stage loopt, krijg je de kans het verschil te maken in een toonaangevend theater. Of je nu op de afdeling Marketing, Pers, Content, Fondsenwerving, Productie, Educatie, Techniek, Regie, Directie of Koor aan de slag gaat, je komt altijd op een bruisende en leerzame plek in onze organisatie. We bieden geweldige stages voor veel verschillende soorten studenten.

 

Goed om te weten

 • We hebben plaats voor MBO-, HBO- en WO-studenten.
 • We bieden alleen praktijkstages aan, met ruimte voor een onderzoek.
 • Het kan zijn dat je af en toe buiten kantoortijden moet werken.
 • Je ontvangt een stagevergoeding van € 350 bruto per maand bij een fulltime stage (38 uur per week)
 • Je krijgt de mogelijkheid om onze voorstellingen te bezoeken.
 • De stages duren minimaal vijf maanden.

 

Solliciteren?

Hieronder kun je het vakgebied kiezen dat aansluit bij jouw doelstellingen, interesses en kwaliteiten. Stuur je brief met motivatie en curriculum vitae per e-mail naar de afdeling Personeel & Organisatie: sollicitaties@operaballet.nl

Nationale Opera & Ballet streeft ernaar een afspiegeling van de samenleving te vormen. Om die reden nodigen wij studenten met een niet-Nederlandse culturele achtergrond nadrukkelijk uit te reageren.

Marketing, Communicatie & Verkoop

Digital Marketing

Met een website die door meer dan een miljoen gebruikers per jaar wordt bezocht en online voorstellingen die de afgelopen maanden meer dan 7 miljoen keer zijn bekeken, is er online altijd veel te doen bij Nationale Opera & Ballet!

Als stagiair digital marketing ondersteun je de online marketing strategist en de online marketeer bij het uitzetten van marketingacties. We leren je alles over emailmarketing en het uitzetten van creatieve acties op de website, zoals een balletquiz of een winactie. Een frisse blik en oog voor (web)design komen hierbij goed van pas. En – als je dat leuk vindt of verder wil ontwikkelen – kunnen we je laten zien hoe je de resultaten van je marketingacties kunt analyseren in o.a. Google Analytics.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Meedenken over online marketingacties
 • Meedenken over campagnes om nieuwsbrief-abonnees te werven
 • Het ontwerpen en verzenden van nieuwsbrieven
 • Het aanmaken en versturen van kortingsacties via bijv. WhatsApp
 • Het analyseren van mailing resultaten
 • Meehelpen om de website goed in te richten voor campagnes
 • Het up to date houden van contactlijsten voor mailings
 • Het beantwoorden van vragen van nieuwsbrieflezers
 • Optioneel: rapportages leren maken in Google Analytics

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten en past goed bij studenten van opleidingen in de richting Cultuur/Theaterwetenschap, Communicatie, Multimedia en Marketing
Leuk om te weten: wegens uitbreiding van het online team (we programmeren steeds meer online) is dit een nieuwe stageplaats.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met Marie-Paule Fritschy, e-mail: m.fritschy@operaballet.nl

Redactie on- en offline

Als stagiair ga jij de redacteuren ondersteunen bij het schrijven en redigeren van teksten in het Nederlands en dikwijls ook in het Engels ten behoeve van interne en externe communicatie.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Schrijven en redigeren van pakkende marketingteksten voor o.a. advertenties, radiospotjes, uitnodigingen, flyers, cheatsheets en de website;
 • Online updaten en toevoegen van websiteteksten en beeld;
 • Schrijven en redigeren van biografieën van zangers/dansers/leden artistiek team;
 • Assisteren bij de productie van magazine Odeon;
 • Nieuwsberichten schrijven/redigeren t.b.v. interne communicatie;​
 • Out-of-the-box meedenken over mogelijke verbeteringen m.b.t marketingcampagnes.

Studieprofiel (HBO/WO), o.m.: Communicatie, Journalistiek, Taal-, Media- en Cultuurstudies, Theaterwetenschappen, Nederlands.

Stagiair(e)s afkomstig van een MBO-studie Redactie zijn ook van harte welkom om te reageren op de vacature.

Stagiair(e)s met de volgende ervaring en interesses hebben een pre: ervaring met of onderwezen in het schrijven van diverse teksten voor diverse doelgroepen, accuratesse, goed in spelling en grammatica, ervaring met CMS en webredactie, passie voor theater, het leuk vinden de kunstvormen ballet en opera te ontdekken, interesse voor alles achter de schermen, onderzoekende houding, proactief en - naast zelfstandig kunnen werken en initiatief nemen - ook zeker niet bang zijn om te vragen.

Daisy (26), Duale master Tekst en Communicatie, Stagiaire Redactie
“Een stage bij Nationale Opera & Ballet is absoluut aan te raden! Dit is geen stage waar je alleen maar koffie haalt, dit is een stage waar je als volwaardige werknemer meedraait. Je krijgt je eigen taken en verantwoordelijkheden, waarbij rekening wordt gehouden met jouw wensen. Je krijgt alle kans om een project op te pakken waar jij enthousiast over bent en wordt hierin ​ ondersteund. En voor de schrijvers onder jullie, na mijn eerste week stond er al een tekst van mij in Elsevier!”

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

    Laura Roling, T: 020 551 8189, e-mail: l.roling@operaballet.nl
    Anke van Lith, T: 020 551 8137, e-mail: a.vlith@operaballet.nl

Algemeen Marketing & Communicatie

Als stagiair ga jij de marketingmanagers van Nationale Opera & Ballet ondersteunen bij alle werkzaamheden t.b.v. interne en externe communicatie en bij verdere marketing gerelateerde werkzaamheden.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Opzetten van winacties en kortingsacties;
 • Verzorgen van mailingen;
 • Aanleveren van advertentiemateriaal;
 • Ondersteuning bij premières en andere evenementen;
 • Bijdragen aan het opstellen van marketing- en communicatieplannen;
 • Onderhouden van interne- en externe contacten.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Claire, (23), Bedrijfskunde MER, Stagiaire Marketing
“In het begin van mijn stageperiode bij NO&B viel ik meteen met mijn neus in de boter. De eerste week werken werd niet alleen beloond met een première, maar ook met het jaarlijks terugkerende balletgala. Natuurlijk is het ook hard werken naast deze leuke gebeurtenissen, met werkzaamheden variërend van advertenties regelen tot aan evaluaties maken van voorstellingen. En van planningen maken tot je eigen projecten opzetten. Je inzet wordt binnen Nationale Opera & Ballet meer dan beloond. Het is geweldig om de resultaten te zien in de vorm van een prachtige voorstelling waar eenieder dagelijks op zijn/haar eigen manier aan bijdraagt.”

Bo (25), Communication and Multimedia Design, Stagiair Marketing
“In deze uitdagende stage werd ik meteen in het diepe gegooid. Het is zeer leerzaam, soms glamorous en zeker elke dag heel anders. In mijn eerste dagen heb ik meer BN’ers gezien dan op TV komen in een week. Zelfs het koningspaar kwam naar een première. Er wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke leertraject, zo krijg ik ook kans om dingen te ontwerpen. Door de goede begeleiding heb je een aanspreekpunt met wie je nauw samenwerkt, wat bijzonder is in een groot bedrijf als dit. Ik zou niet te lang nadenken en gewoon een brief sturen. Het is een zeer unieke kans om te zien wat (/wie) een miljoenenbedrijf als dit draaiende houdt (/houden) in de culturele sector.”

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

    Marijn Maas, T: 020 551 81 40, e-mail: m.maas@operaballet.nl
    Gerald van der Wijngaart, e-mail: g.vdwijngaart@operaballet.nl
   

Content Marketing

Als stagiair(e) zal jij het online Content Team van Nationale Opera & Ballet ondersteunen door middel van de volgende werkzaamheden:

 • Meedenken en meewerken aan het realiseren van online (video)content;
 • Beheren en plannen van social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram;
 • Bijdragen aan het opstellen van online marketingplannen;
 • Schrijven, redigeren en posten van online content;
 • Er is ruimte voor eigen inbreng van werkzaamheden die de stagiair graag wil oppakken.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Hannah (22), Stagiaire Online Marketing

“Op avontuur in het gebouw, dansers en zangers interviewen, meekijken bij repetities, premières bezoeken, helpen bij het filmen van promovideo’s en teksten schrijven voor de online kanalen. Alles voor social media natuurlijk! In de paar maanden dat ik hier rond heb gelopen heb ik veel meer geleerd dan ik ooit had kunnen denken! Een unieke kans om een kijkje te mogen nemen achter de schermen van Nationale Opera & Ballet die je met beide handen aan moet grijpen.”

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

 Content-manager Jaap Beemster, e-mail: j.beemster@operaballet.nl

Pers en publiciteit

Als stagiair ga jij de persmanagers van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet ondersteunen bij alle werkzaamheden ten behoeve van publiciteit voor Nationale Opera & Ballet, Het Nationale Ballet en De Nationale Opera.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Bijhouden van de knipselkrant;
 • Interviews, fotoshoots en kleine evenementen opzetten en begeleiden;
 • Pers ontvangen bij premières en andere evenementen;
 • Opstellen van persberichten;
 • Ideeën aandragen om extra publiciteit te genereren;
 • Onderhouden van in- en externe contacten;
 • Analyses maken van het persbereik en mediawaardes bijhouden.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Daphne (20), Stagiaire Pers & Publiciteit
“Als stagiair Pers & publiciteit ondersteun je de persmanagers van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Taken zijn bijvoorbeeld interviews opzetten en begeleiden, de mailbox van de persafdeling bijhouden en persberichten schrijven. Bij pers & publiciteit draait het niet alleen om ‘kantoorwerk’. Ik ben aanwezig bij premières en ik heb geholpen bij het Gala van Het Nationale Ballet (waar je vervolgens zelf ook een dansje mag wagen). Ook ben ik mee geweest naar de studio van De Wereld Draait Door, waar ik backstage het Koor van De Nationale Opera ondersteunde. Het klinkt cliché, maar deze stage is leerzaam én leuk!”

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

    Richard Heideman, T: 020 551 82 42, e-mail: r.heideman@operaballet.nl
    Laura de By, T: 020 551 80 88, e-mail:l.dby@operaballet.nl   

Fondsenwerving & Relatiebeheer

Particuliere fondsenwerving Opera & Ballet

Als stagiair ga jij de fondsenwervers ondersteunen bij het werven van financiële steun van particulieren, bedrijven en fondsen.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Organiseren van diverse (wervings)evenementen voor (potentiële) donateurs, bijvoorbeeld voor de geefkringen van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera;
 • Ondersteuning tijdens premières en ontvangsten;
 • Ontvangst en begeleiding van belangrijke relaties in het theater;
 • Verzorgen en opmaken van correspondentie met relaties zoals uitnodigingen, nieuwsbrieven en dagelijkse vragen per e-mail en brief;
 • Algemene ondersteuning van de afdeling F&R.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Roos Bernelot Moens, T: 06 14609453, e-mail: r.bernelotmoens@operaballet.nl

Particuliere fondsenwerving Young Patrons Circle

Als stagiair ga jij de manager van de Young Patrons Circle (YPC) ondersteunen bij het werven van nieuwe leden en het organiseren van YPC-evenementen.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Organiseren van diverse (wervings)evenementen voor (potentiële) donateurs van de Young Patrons Circle;
 • Relatiebeheer en correspondentie met bestaande relaties en partners van de Young Patrons Circle;
 • Ondersteuning bij de opzet en uitwerking van het jaarlijkse International Young Patrons Gala;
 • Ondersteuning tijdens premières en ontvangsten;
 • Algemene ondersteuning van de afdeling F&R.

Merel (23), Stagiaire Fondsenwerving & Relatiebeheer  (Young Patrons Circle)
“Mijn stage bij de Young Patrons Circle van Nationale Opera & Ballet is ontzettend divers. Ik krijg veel zelfstandigheid binnen een breed spectrum aan taken en mag helpen bij allerlei soorten events, waardoor ik veel nieuwe mensen leer kennen. Daarnaast is de stage niet alleen op veel vlakken heel leerzaam, maar is Nationale Opera & Ballet ook een hele speciale plek om te mogen werken in een super leuk team. Ik ben elke dag aan het genieten!”

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Ingeborg Sanders, T: 06 14609521, e-mail: i.sanders@operaballet.nl

Sponsoring en evenementen

Als stagiair ga jij de eventmanager ondersteunen bij het genereren van inkomsten door middel van het organiseren van evenementen in ons theater.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Ondersteuning bij de organisatie van evenementen, zowel interne evenementen als commerciële (grootschalige) evenementen;
 • Ondersteuning bij de opzet en uitwerking van voorstellen en overeenkomsten voor sponsors en opdrachtgevers;
 • Opvolging en uitvoering van gemaakte afspraken met sponsoren en opdrachtgevers;
 • Relatiebeheer bestaande relaties;
 • Coördinatie tussen afdelingen rondom sponsoring en evenementen;
 • Algemene ondersteuning van de afdeling F&R.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Jess den Houdijker, T: 06 14611607, e-mail: j.dhoudijker@operaballet.nl

Relatiebeheer en gastenplacering

Als stagiair ga jij de afdeling relatiebeheer ondersteunen met een actief relatiebeheer en een nauwkeurig genodigden- en placeringsbeleid.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Ondersteuning bij de organisatie van het uitnodigen en de placering van onze belangrijkste (internationale) gasten en donateurs voor onze opera- en balletpremières (20 per seizoen);
 • Ondersteuning bij onderhoud van gegevens van relaties in ons CRM-systeem (ticketing en personendatabase);
 • Relatiebeheer bestaande en nieuwe relaties en donateurs;
 • Coördinatie tussen collega’s en andere afdelingen rondom premières;
 • Algemene ondersteuning van de afdeling F&R.

Deze stageplaats is voor HBO/WO studenten.

Nienke (23), Stagiaire Fondsenwerving & Relatiebeheer
“Bij NO&B worden veel voorstellingen en evenementen georganiseerd waarbij je als stagiair ervaring kunt opdoen. Zo stond ik in week 3 van mijn stage al bij twee premières gasten te ontvangen en mocht ik vanaf week 5 de genodigden van een operaproductie helpen placeren. Ik krijg hier de kans om veel mensen te ontmoeten en veel over de organisatie en haar kunstvormen te weten te komen. Daarnaast kwam ik terecht in een fantastisch team en kan ik dagelijks lachen met collega’s. Mijn affiniteit met opera en ballet groeit met iedere voorstelling die ik kan meepakken, en dat zijn er nogal wat!”

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Stef Paijens, T: 020 551 8981, e-mail: s.paijens@operaballet.nl

Educatie, Participatie & Programmering

Educatie, Participatie & Programmering

Bij de afdeling Educatie, Participatie & Programmering (EPP) werken tien medewerkers die door middel van voorstellingen, groot- en kleinschalige community-projecten voor jong en oud, workshops, rondleidingen en cursussen de artistieke rijkdom van de kunstvormen opera en dans toegankelijk maken voor jong en oud. De nadruk van de stage ligt op het ervaring opdoen met projectmatig werken (en organiseren). Daarnaast zal je praktische en ondersteunende taken verrichten.

Je zal je onder andere bezighouden met de onderstaande werkzaamheden:

 • Opstellen van draaiboeken en zorg dragen voor de uitvoering, logistiek, planning, administratie be- en afhandeling;
 • Algemene administratieve ondersteuning van de afdeling. Zoals het behandelen van inkomend en uitgaand telefoon- en mailverkeer;
 • Als gastvrouw/heer optreden bij voorstellingen of projecten van EPP, deze werkzaamheden zijn regelmatig ’s avonds en in het weekend;
 • Mogelijkheid om als rondleider ingezet te worden (hiervoor zal je een korte training volgen);
 • Naast de dagelijkse werkzaamheden is het mogelijk om, in overleg met het hoofd Educatie & Participatie, een zelfstandige opdracht te initiëren en uit te voeren.

Er is plek voor zowel HBO- of WO studenten als MBO-studenten.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Tine Kolbjørnsen, T: 020 551 8307, e-mail: t.kolbjornsen@operaballet.nl

evenementen

Horeca & Publieksbegeleiding

Op dit moment is er op de afdeling Horeca & Publieksbegeleiding geen stageplaats beschikbaar.

Productie

Stagiair(e) Productie

VANWEGE CORONAMAATREGELEN IS DEZE STAGEPLEK VOORLOPIG HELAAS NIET BESCHIKBAAR

In deze stage werk je nauw samen met de productieleider en ondersteun je die bij de productie van het Opera Forward Festival en andere projecten en evenementen binnen dit theaterseizoen.

Voorkomende werkzaamheden zijn onder andere:

 • aanspreekpunt vormen voor de studenten die meewerken aan het Opera Forward Festival, alsmede voor verschillende (technische) afdelingen binnen Nationale Opera & Ballet;
 • opstellen en bijhouden van planningen en productieschema’s;
 • rapporteren over voortgang, inventariseren van problemen en voordragen van oplossingen;
 • operationele ondersteuning bieden bij de uitvoering van verschillende projecten en evenementen.

In deze functie werk je in het hart van onze organisatie en kom je in aanraking met alle aspecten die voor de realisatie van de verschillende voorstellingen en projecten van belang zijn.

We zoeken iemand:

 • met een zelfstandige en ondernemende werkhouding;
 • die bereid is om ook in de avonden en weekenden te werken;
 • die een relevante opleiding op HBO-niveau volgt;
 • die goed overweg kan met Windows en MS Office.

We bieden een stagevergoeding € 300,- per maand bij een fulltime stage.

Inhoudelijke informatie over de functie is te verkrijgen bij Bram de Ronde, hoofd van de afdeling Productie- en Voorstellingsleiding, via b.dronde@operaballet.nl

Solliciteren

Belangstellenden kunnen een brief met motivatie en curriculum vitae mailen naar de afdeling Personeel & Organisatie via sollicitaties@operaballet.nl

Het Koor van De Nationale Opera

Stagair(e) koorleiding opera

Als stagiair ga jij de zakelijk leider Koor van Nationale Opera & Ballet ondersteunen bij alle werkzaamheden t.b.v. de goede uitvoering van de producties en administratieve ondersteuning van aan producties gerelateerde werkzaamheden.

Je zal je onder andere bezighouden met onderstaande werkzaamheden:

Werkzaamheden

• Dagelijkse werkzaamheden rondom de koorrepetities;
• Ondersteuning bij voorstellingen en andere evenementen;
• Meewerken aan de implementatie van het nieuwe planningssysteem;
• Ontwikkelen van koorpagina op intranet NO&B;
• Administratie audities
• Onderhouden van interne- en externe contacten.

Vereisten

• relevante HBO/WO studenten. Bij voorkeur 3e of 4e jaars.
• Affiniteit en/of kennis van cultuur en of muziekwereld.
• Goede schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels
• Je bent enthousiast, leergierig en stressbestendig
 

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:
Koorleiding, T: 020 551 82 63, e-mail: koor@operaballet.nl

 

Regie

Stagiair(e) regie

De Regieafdeling van De Nationale Opera zoekt voor meerdere producties per seizoen stagiairs:

Als stagiair volg je de hele repetitieperiode van een productie, waarbij je actief de regieassistent en regisseur ondersteunt. Je werkt samen met solisten, koorleden en figuranten en betrokken afdelingen in het theater (bijvoorbeeld Rekwisieten, Toneeldienst, Belichting, Planning, Kostuums/Kap&Grime) en je bent samen met de regieassistent het eerste aanspreekpunt voor zangers en collega’s. Een regiestage is geen negen-tot-vijf-baan; veel repetities vinden plaats in de avonden of in het weekeinde. Een stage duurt, afhankelijk van de productie, ongeveer zes weken. Let op: het is niet mogelijk een deel van een productie stage te lopen.

WERKZAAMHEDEN

 • bijwonen van alle repetities van een productie;
 • noteren van de regie in het regieboek en dit actueel houden;
 • ondersteunen van regisseur en regieassistent bij alle dagelijkse werkzaamheden;
 • incidenteel invallen voor afwezige zangers, door de rol te ‘lopen’ (acteren, niet zingen).

VEREISTEN

 • relevante HBO/WO-opleiding (regie, theaterwetenschap, muziekwetenschap of vergelijkbaar), bij voorkeur 3e of 4e jaar;
 • affiniteit met en kennis van theater of opera;
 • goede schrijf- en uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels; een tweede vreemde taal (Duits/Frans/Italiaans) is een pre;
 • beheersing van het notenschrift, of je kunt je dit vóór aanvang van de stage eigen maken;
 • enthousiast, leergierig en stressbestendig.

WIJ BIEDEN

 • een leerzame praktijkstage bij een unieke culturele instelling van wereldniveau;
 • een stagevergoeding van € 300,00 bruto per maand.

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met de Regieafdeling van De Nationale Opera op telefoonnummer 020-5518317 of per e-mail: afdelingregie@operaballet.

Artistieke Zaken

Stagiair(e) artistieke zaken

Bij de afdeling Artistieke Zaken wordt uitvoering gegeven aan het artistieke programma van De Nationale Opera. De medewerkers van deze afdeling ondersteunen het hoofd van de afdeling Artistieke Zaken bij de casting van de zangers en figuranten, bij de contractering van de artiesten en het ontwikkelen en bewaken van de planning van de producties.

Wij zijn op zoek naar een stagiaire (m/v/x) die ervaring op wil doen in het klopppende hart van ons gezelschap en die 3-5 dagen per week beschikbaar is (precieze aantal dagen in overleg) voor een periode van 3 maanden.

Werkzaamheden:

 • - Organiseren van audities voor zangers en figuranten
 • - Ondersteunen van de administratieve taken zoals contractering van artiesten, controle van de planning
 • - Meewerken aan de implementatie van het nieuwe planningssysteem

Vereisten:

 • - relevante HBO/WO studenten
 • - Affiniteit en/of kennis van cultuur en of muziekwereld
 • - Goede schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels
 • - Je bent enthousiast, leergierig en stressbestendig

Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met:

Sonja Heyl, T: 06 304 509 53, e-mail: s.heyl@operaballet.nl