Rodelinda voor dummies
In het ingewikkelde web van personages en gebeurtenissen in Rodelinda, kun je soms de draad even kwijtraken. We helpen je met een helder overzicht.
Stel je voor: jij hebt kaartjes gekocht voor Händels barokklassieker Rodelinda. Natuurlijk wil je goed voorbereid naar de opera en wil je je graag inlezen. Maar overal waar je zoekt, vind je alleen maar moeilijke teksten. Je raakt verstrikt in een web van personages en gebeurtenissen. Geen paniek! Dit is ‘Rodelinda voor dummies’, waarin kort en krachtig wordt uitgelegd waar de opera over gaat en wat er verder nog leuk is om te weten.
Het verhaal in 7 stappen
Een goed verhaal grijpt je vast en neemt je mee, ver voorbij de sleur van het dagelijks bestaan. Rodelinda heeft zeker zo’n verhaal. Des te frustrerender als je tijdens je operabezoek, te midden van muziek, decor, kostuums opeens de draad kwijtraakt. Geen zorgen: na het lezen van deze zes stappen kan het niet meer misgaan!
Koning Ariberto verdeelt bij zijn dood zijn koninkrijk tussen zijn twee zoons: Gundeberto en Bertarido. Maar tussen de twee broers breekt de strijd uit. In opdracht van Gundeberto valt de hertog Grimoaldo het land van Bertarido binnen met zijn leger en verovert het koninkrijk. Bertarido vermoordt zijn broer Gundeberto en vlucht. Hij laat iedereen denken dat hij dood is. Grimoaldo wil met Rodelinda, de achtergebleven echtgenote van Bertarido, trouwen en zijn vriend Garibaldo is verliefd op Eduige. Garibaldo zet Rodelinda onder zware druk: “Als je niet met Grimoaldo trouwt, zullen we je zoontje vermoorden!” Rodelinda antwoordt: “Ik zal alleen met hem trouwen als hij bewijst dat hij écht een tiran is en mijn zoon vermoordt.”
Iedereen is ontezettend in de war. Grimoaldo wordt bevangen door twijfel. Een kind vermoorden, dat is niet zomaar iets. Op dat moment komt Eduige er achter dat Bertarido tóch leeft en in de stad is.
Waarom is deze productie bijzonder?
Een vaak vergeten personage in dit verhaal is Flavio, de zoon van Rodelinda en Bertarido. Meestal wordt er aan hem niet zo veel aandacht besteed en is hij een zwijgend karakter, maar in deze productie staat hij centraal. Regisseur Claus Guth heeft de opera namelijk zo geregisseerd dat het publiek een kijkje krijgt in zijn hoofd. Het is ook niet niks wat hij meemaakt: hij denkt dat zijn vader dood is, het lijkt erop dat zijn moeder met de vijand zal trouwen en als klap op de vuurpijl zegt zijn moeder ook nog eens tegen Grimoaldo dat hij Flavio moet doden. Door middel van grote kindertekeningen die in het decor worden geprojecteerd, zien we hoe Flavio met deze traumatische gebeurtenissen omgaat. Een nieuwe, psychologische interpretatie van dit oude verhaal dus.
Wie is Händel?
Händel componeerde Rodelinda in 1725. Hij wordt gezien als een van de grootste componisten van zijn tijd (1685-1759). Hij componeerde onder andere kerkmuziek, orgelconcerten, concerten voor grote orkesten en natuurlijk opera’s. Hij schreef vooral veel prachtige aria’s – zo’n 2000 – de een nog beter dan de ander. Zijn muziek wordt gerekend tot de barok.
Wat is barokmuziek?
Stel je een groot pand voor, met bijna overdadig veel versiering en decoratie: beelden op het dak, gedetailleerd reliëf in de pilaren en juwelen in de muren. Zo klinkt barokmuziek, met veel ornamentatie. Vaak wordt barokmuziek gespeeld door speciale barokorkesten. Er worden dan barokinstrumenten gebruikt, zoals viola da gamba, klavecimbel en jachthobo. Voor Rodelinda is er een Duits barokorkest uitgenodigd: Concerto Köln.