De Nationale Opera
Fidelio
Speeldata
5-29 juni 2024
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal
Duur
3:00, incl. 1 pauze
Tickets
nvt
Liefde, revolutie en vrijheid
Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama. Beethovens enige opera Fidelio is het allemaal. Talrijke kwalificaties en interpretaties omhullen het werk met mysterie, maar tonen vooral aan dat het een uniek stuk muziektheater is waarin de hoop op een rechtvaardige, vrije en humane toekomst tot uitdrukking komt.
De regie is in handen van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak. Zijn symbolenrijke beeldtaal sluit aan bij die van grote filmmakers als Andrej Tarkovsky en Ingmar Bergman. Op eigenzinnige wijze zoekt Zholdak naar de diepere lagen van het algemeen menselijke drama van Fidelio. Die diepere lagen zijn soms lastig te volgen. Om ervoor te zorgen dat bezoekers beter begrijpen wat ze op het toneel zullen zien, raden we aan om de informatiepagina te lezen.
Foto: Marta Syrko
Op zaterdag 26 oktober jl. is in Het Parool een publicatie verschenen over het grensoverschrijdende gedrag van gastregisseur Andriy Zholdak tijdens de productieperiode van de opera Fidelio, die in juni te zien was bij De Nationale Opera. Onze reactie op het artikel is hier te lezen. Hierin staat hoe onze organisatie destijds met deze situatie is omgegaan.
Voorstellingsinformatie
De versie waarvoor gekozen werd voor deze productie van Fidelio is grotendeels gebaseerd op de versie van Gustav Mahler uit 1904. Dat wil zeggen dat de Rocco-aria niet gespeeld wordt, maar dat voor de finale van het tweede bedrijf de Leonore 3 ouverture te horen is. U hoort tijdens een van de scènewissels ook een fragment van de Marche Funebre uit de Symfonie nr. 3 (Eroica).
Opera in twee bedrijven
Gezongen in het Duits
Libretto Joseph Sonnleithner
Muzikale leiding Andrés Orozco Estrada
Regie, decor en licht Andriy Zholdak
Kostuums Andriy Zholdak en Simon Machabeli
Decor Andriy Zholdak en Daniel Zholdak
Video ontwerp Etienne Guiol
Associate video ontwerp Malo Lacroix
Geluidsontwerp Juan Verdaguer
Dramaturgie Luc Joosten
Don Fernando Mark Kurmanbayev*
Florestan Eric Cutler
Rocco James Creswell
Don Pizarro Nicholas Brownlee
Leonore Jacquelyn Wagner
Marzelline Anna El-Khashem
Jaquino Linard Vrielink
Erster Gefangener Stefan Kennedy
Zweiter Gefangener Peter Arink
Koor van De Nationale Opera
Instudering Edward Ananian-Cooper
Koninklijk Concertgebouworkest
In het kader van het Holland Festival
Fragment - Fidelio
Opera in het park - Holland Festival - gratis
Tijdens het Holland Festival is er elk jaar een opera uit het programma ook op een groot scherm buiten in het park te zien. Het gratis toegankelijke Opera in het park bestaat deze editie uit de opera Fidelio van componist Ludwig van Beethoven op zondag 16 juni.
Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in Het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streaming, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s.
Foto: Simon van Boxtel
Over Holland Festival
Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2024 zijn 77-jarig bestaan.
Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.