Speeldata

9 oktober 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:00, geen pauze

Tickets

Vanaf € 15

Theresa Ruth Howard

Waar staat de balletwereld nu op het gebied van diversiteit en inclusie? Hoe ‘ver’ zijn we bij Het Nationale Ballet op dat gebied? Wat moet er veranderen? En hoe denken jonge dansers uit ons gezelschap daarover? Op woensdag 9 oktober gaat de Amerikaanse danser, docent en schrijver Theresa Ruth Howard over deze vragen in gesprek met dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company én het publiek. Een intieme en open uitwisseling, met vooruitgang als belangrijkste doel. Want, zo stelt Ernst Meisner, adjunct-directeur Talentontwikkeling van Het Nationale Ballet: “In deze snel veranderende maatschappij komen we misschien niet altijd tot eenduidige antwoorden, maar door-bewegen moeten, willen en zullen we.”

In gesprek met Theresa Ruth Howard is een programma in het kader van de Black Achievement Month. De voertaal van het gesprek is Engels.

Alexander Álvarez Silvestre

Solo van Alexander Álvarez Silvestre

Junior Company-danser Alexander Álvarez Silvestre presenteert tijdens het programma zijn nieuwste solo Intro. In dit werk, dat hij maakte voor het jonge-choreografenprogramma New Moves, uit Alexander hoe hij de balletwereld ervaart en vraagt hij aandacht voor de dingen die hij graag veranderd zou willen zien. Eerder creëerde Alexander al de intrigerende solo Hollow, waarmee hij de finale van de Young Creation Award 2024 bereikte.

Na zijn optreden zal Alexander samen met dansers van Het Nationale Ballet aanschuiven bij Theresa Ruth Howard.

Theresa Ruth Howard

Theresa Ruth Howard is een Amerikaanse danser, journalist en cultuurhistoricus, en bekend om haar werk op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de balletwereld. Als voormalig danser bij Dance Theatre of Harlem en Armitage Gone! Dance, combineert ze haar artistieke ervaring met een groot gevoel voor sociale rechtvaardigheid. 
Howard is oprichter van Memoirs of Blacks in Ballet (MoBBallet), een online platform dat de bijdragen van zwarte dansers in de balletwereld viert en documenteert. Daarnaast schreef ze als journalist voor verschillende danstijdschriften en is ze vaste schrijver voor Dance Magazine.

Met haar werk zet Howard zich actief in voor het creëren van meer representatie en gelijkheid binnen de podiumkunsten. Zo was ze in 2017 keynote-speaker bij de Positioning Ballet-conferentie van Het Nationale Ballet, waar ze een bevlogen betoog hield over openheid, diversiteit en verantwoordelijkheid. In navolging hiervan leidde ze bovendien diverse werksessies met dansers en staf van zowel Het Nationale Ballet als de Nationale Balletacademie.

Theresa Ruth Howard

“The only way to make the world a better place is to be better people in it!”

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Keynote speech Theresa Ruth Howard - Positioning Ballet 2017

Theresa Ruth Howard