Speeldata

13-22 november 2024

Locatie

Tournee, Nederland

Duur

1:45, incl. 1 pauze

Tickets

Externe verkoop

Elisabeth Tonev als de Fee
Foto: Hugo Thomassen

The Fairy’s Kiss en Four Schumann Pieces

In november 2024 gaat Het Nationale Ballet op tournee door Nederland met twee veelgeprezen klassiekers van de hedendaagse danskunst: Hans van Manens romantische Four Schumann Pieces en Alexei Ratmansky’s poëtische The Fairy’s Kiss. Twee uitersten van het dansspectrum, waarbij de ‘Hollandse Meester’ voor een abstracte benadering kiest, terwijl de Amerikaans-Oekraïens-Russische Ratmansky zich laat inspireren door een beroemd sprookje.

The Fairy’s Kiss en Four Schumann Pieces

Four Schumann Pieces is sinds de première in 1975 uitgegroeid tot een van Hans van Manens populairste en meest uitgevoerde balletten. Het werd oorspronkelijk gecreëerd voor het Britse Royal Ballet, met toenmalig balletster Anthony Dowell in de uitdagende hoofdrol, omdat Van Manen een choreografie wilde maken waarin nu eens niet ‘die eeuwige ballerina’, maar juist de ‘ballerino’ centraal stond. Omgeven door vijf dansparen zien we deze mannelijke solist, in de voor Van Manen zo typerende heldere danstaal, door verschillende gevoelsstadia gaan, waarna hij uiteindelijk alleen achterblijft. De abstracte choreografie krijgt daardoor alsnog een romantische en melancholische lading. 

Eigenzinnig en ontroerend

Alexei Ratmansky’s The Fairy’s Kiss (2017) beleeft in juni 2024 zijn Europese première bij Het Nationale Ballet. Uitgangspunt voor het ballet is Igor Stravinsky’s magistrale Le baiser de la fée uit 1928, dat op zijn beurt weer geïnspireerd is op Hans Christian Andersens sprookje De IJskoningin. Dit gaat over een jongen die tijdens een sneeuwstorm gered wordt door de kus van een fee. Hij groeit op tot een knappe jongeman, maar in de nacht voor zijn huwelijk keert de fee terug om hem te claimen, en bezegelt zijn lot met een ijzige kus. Ratmansky – tegenwoordig ‘artist in residence’ bij het New York City Ballet – voorziet het verhaal daarbij van een eigenzinnige extra verhaallijn: zijn ontroerende The Fairy’s Kiss – met prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan – gaat óók over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen.

Trailer Moderne Klassiekers

trailer moderne klassiekers

Credits

Four Schumann Pieces 
Choreografie  Hans van Manen 
Muziek  Robert Schumann 
Kostuums  Oliver Haller geïnspireerd op Jean Paul Vroom
Licht  Bert Dalhuysen

The Fairy’s Kiss 
Choreografie  Alexei Ratmansky 
Muziek  Igor Stravinsky 
Kostuums en decor  Jérôme Kaplan 
Licht  James F. Ingalls

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Alexei Baklan

Solistencast

Via onderstaande link vind je de solistencast voor Moderne Klassiekers. Let op, de lijst met de indeling van de dansers is tot op het laatste moment onder voorbehoud.

Bestel kaarten

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet zijn verkrijgbaar bij het theater waar de betreffende voorstelling te zien is.

loading Tickets worden geladen...
The Fairy's Kiss
The Fairy's Kiss (2024) | Foto: Altin Kaftira
The Fairy's Kiss
The Fairy's Kiss (2024) | Foto: Altin Kaftira
The Fairy's Kiss
The Fairy's Kiss (2024) | Foto: Altin Kaftira
The Fairy's Kiss
The Fairy's Kiss (2024) | Foto: Altin Kaftira
The Fairy's Kiss
The Fairy's Kiss (2024) | Foto: Altin Kaftira
Four Schumann Pieces (2024)
Four Schumann Pieces (2024) | Foto: Altin Kaftira
Four Schumann Pieces (2024) | Foto: Altin Kaftira
Four Schumann Pieces (2024) | Foto: Altin Kaftira
Four Schumann Pieces (2024) | Foto: Altin Kaftira
Four Schumann Pieces (2024) | Foto: Altin Kaftira
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door