Speeldata

22-23 mei 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:30, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf € 15

Do Not Run Fly - Nederlands Dans Theater

Do Not Run Fly

Do Not Run Fly bouwt imaginaire landschappen in een poging een wereld te begrijpen die voortdurend in verandering is. NDT 1 presenteert twee nieuwe creaties uit handen van choreografen Marcos Morau en Yoann Bourgeois & Marie Bourgeois. Daarnaast presenteert het één evergreen uit het oeuvre van Nederlands Dans Theater (NDT), Solo Echo (2012) van associate choreograaf Crystal Pite.

Foto: Rahi Rezvani

Do Not Run Fly

Marcos Morau stelt hedendaagse kwesties aan de orde, waarmee hij probeert getuige te zijn van een wereld die voortdurend verandert en onrustig is. In zijn zoektocht om menselijk gedrag te begrijpen, legt de choreograaf de nadruk op de strijd tegen de dingen die ons vernietigen, en reflecteert hij op ideeën over vooruitgang, de maatschappij en het individu. Morau studeerde fotografie, beweging en theater en staat bekend om het bouwen van imaginaire landschappen in zijn werk. Hij is al meer dan tien jaar directeur en choreograaf van het in Barcelona gevestigde gezelschap La Veronal, en zijn werk wordt wereldwijd gepresenteerd op festivals en in theaters. Deze nieuwe creatie markeert Moraus eerste werk met NDT 1.

In zijn creaties richt Yoann Bourgeois zich op de interactie van het lichaam met de ruimte door objecten te creëren die deze verbinding versterken. Geïnspireerd door kinetische kunst en optische illusies verweeft Bourgeois' werk meerdere disciplines zoals dans, theater, circus en beeldende kunst. “Ik ben zeer geïnteresseerd in de wereld van het spel en in het bijzonder wat Roger Caillois de 'vertigo games' noemt”, zegt Bourgeois. “Dit spel doorbreekt de stabiliteit van onze waarneming, en brengt het bewustzijn op een speelse manier in paniek.” Dit wordt Bourgeois' derde creatie voor het gezelschap, een werk dat hij co-creëert met zijn partner Marie Bourgeois. .

“Tell yourself, in that final flowing of cold through your limbs, that you love what you are.” Deze zin uit 'Line for Winter' van de Amerikaanse dichter Mark Strand vormt de inspiratie voor Solo Echo (2012), oorspronkelijk gemaakt voor NDT 1 door associate choreograaf Crystal Pite. Tegen een achtergrond van gestaag naar beneden dwarrelende sneeuwvlokken wordt één personage gezien door het perspectief van velen. Op twee sonates voor cello en piano van Brahms, de eerste gecomponeerd aan het begin van zijn leven en de tweede tegen het einde, beschrijft Solo Echo een levensreis. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken van de Nederlandse pers: “De solo's groeien langzaam aan totdat alle dansers een fantastisch organische kluwen vormen, een bewegende sculptuur die, inderdaad, de echo's van al die individuen laat doorklinken”, schreef de Volkskrant.

Voorstellingsinformatie

Wereldpremière - Horses
Choreografie  Marcos Morau

Wereldpremière - Without Walls
Choreografie  Yoann Bourgeois & Marie Bourgeois

Solo Echo
Choreografie  Crystal Pite

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest

loading Tickets worden geladen...
Rehearsal - world premiere - Yoann Bourgeois & Marie Bourgeois (NDT - Do Not Run Fly)
Rehearsal 'Solo Echo' - Crystal Pite (NDT - Do Not Run Fly)
Rehearsal world premiere - Marcos Morau (NDT - Do Not Run Fly)
Nederlands Dans Theater - Do Not Run Fly
Solo Echo | Foto: Rahi Rezvani
Nederlands Dans Theater - Do Not Run Fly
Solo Echo | Foto: Rahi Rezvani
Nederlands Dans Theater - Do Not Run Fly
Solo Echo | Foto: Rahi Rezvani
Nederlands Dans Theater - Do Not Run Fly
Nederlands Dans Theater - Solo Echo | Foto: Rahi Rezvani

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Do Not Run Fly door: Emmeline Mooij (wo 22) en Alinde Haan (do 23) 
Plaats: Souterrain
Tijd: 19.15 - 19.45 uur

Het Balletorkest in de orkestbak

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl

Solo Echo

Nederlands Dans Theater

Al zestig jaar is Nederlands Dans Theater (NDT) een van de meest vooraanstaande hedendaagse dansgezelschappen. De groep met haar thuisbasis in Den Haag, treedt op voor een internationaal publiek van 150.000 bezoekers in binnen- en buitenland. Vanuit hun domicilie werken twee gezelschappen er voortdurend aan bij te dragen aan de toekomst van hedendaagse dans, niet alleen in Nederland maar ook ver buiten onze grenzen. NDT werkt samen met internationale choreografen en kunstenaars, en verbindt zich met publiek en communities overal ter wereld.

Foto: Solo Echo | © Rahi Rezvani