Nationale Opera & Ballet presenteert seizoen 2023/2024
Nationale Opera & Ballet presenteert een veelzijdig seizoen 2023/2024. De nieuwe kleine zaal Studio Boekman opent zijn deuren, de Junior Company van Het Nationale Ballet viert zijn tiende verjaardag en De Nationale Opera Studio zijn vijfde. Aanstormend talent zal volop in de schijnwerpers staan en er komt meer ruimte voor experiment. Een seizoen met veertien opera- en elf balletproducties op het programma.
De Nationale Opera
In seizoen 2023/2024 stelt De Nationale Opera (DNO) door middel van nieuwe opera’s de menselijke (on)verantwoordelijkheid ter discussie. Zo staat in de opera The Shell Trial de verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis centraal. Deze opera gaat in wereldpremière tijdens het Opera Forward Festival in maart 2024. The Shell Trial, geïnitieerd door Gable en Romy Roelofsen van Het Geluid, is gebaseerd op het theaterstuk De zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit en zal mede worden gecreëerd door een groep kunstenaars onder wie de Pulitzer Prize-winnende, Amerikaanse componist Ellen Reid met Julia Bullock in een hoofdrol. Ook de nieuwe opera Innocence, van de Finse componist Kaija Saariaho, geregisseerd door Simon Stone en onder muzikale leiding van Elena Schwarz, behandelt het verantwoordelijkheidsvraagstuk, tijdens de naweeën van een schietpartij op een school.
Naast nieuwe werken zullen de klassiekers uit het operarepertoire sterk vertegenwoordigd zijn. Tijdens het Holland Festival presenteert DNO een nieuwe productie van Beethovens Fidelio van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak. In november dirigeert chef-dirigent Lorenzo Viotti zijn eerste Wagner-opera, Lohengrin, in samenwerking met regisseur Christof Loy.
Ook rondt DNO de Tudor-trilogie van Gaetano Donizetti af: regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola presenteren Roberto Devereux in april 2024. In mei, honderd jaar na het overlijden van componist Giacomo Puccini, sluiten Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky de Puccini-cyclus af met hun versie van Il trittico. Barokliefhebbers kunnen in januari 2024 hun hart ophalen bij Händels Agrippina door dirigent Ottavio Dantone en zijn eigen barokorkest Accademia Bizantina.
Publieksfavoriet Die Zauberflöte van Mozart, in de regie van Simon McBurney, gaat met dirigent Riccardo Minasi in december 2023 in reprise en Verdi’s La traviata in de regie van Tatjana Gürbaca keert onder leiding van Andrea Battistoni eind januari 2024 terug op het DNO-toneel.
Voor de jongste operaliefhebbers presenteert DNO drie familieproducties met reprises van Een lied voor de maan en Hup Herman! en een wereldpremière van De theorie van alles in de kerstvakantie.
Regisseur Ivo van Hove zal het seizoen openen met Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, de maatschappijkritische opera die componist Kurt Weill en toneelschrijver Bertolt Brecht in 1930 creëerden, maar die actueler dan ooit lijkt. “Opera’s kunnen de wereld van vroeger en nu laten zien en horen, en roepen tegelijkertijd vragen op die ons helpen nadenken over de toekomst. We nemen ons publiek dit seizoen als het ware mee op een reis die begint bij de scherpe kritiek op de samenleving in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny. Via een aantal tussenstappen eindigt deze reis met Fidelio, waarin liefde, burgerschap en vrijheid worden verbonden. Zo bewegen we van donker naar licht en sluiten we het seizoen af met een gevoel van hoop”, zegt Sophie de Lint, directeur De Nationale Opera.
De Nationale Opera & Het Nationale Ballet
Opera en Ballet bundelen voor de vierde keer de krachten voor de opening van het Opera Forward Festival met Oedipus Rex / Antigone. Misdaad en straf staan centraal in dit tweeluik van Igor Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en de wereldpremière van Samy Moussa’s Antigone (2024).
Het Nationale Ballet
Ook balletliefhebbers kunnen uitkijken naar een seizoen dat uitblinkt in variatie. Het seizoen opent met Four Temperaments, met werken van vier generaties topchoreografen: George Balanchine en Hans van Manen en wereldpremières van Ted Brandsen en Juanjo Arqués. Ook het programma Dancing Dutch toont werk van belangrijke choreografen van dit moment: Hans van Manen, David Dawson en Milena Sidorova en voor het eerst danst Het Nationale Ballet een ballet van Jiří Kylián: Wings of Wax. Nog een programma met werken van verschillende (hedendaagse) choreografen wordt gedanst door de Junior Company: met werken van jonge choreografen als Joseph Toonga en Wubkje Kuindersma gaan zij met het jubileumprogramma 10 op tournee door Nederland.
Naast programma’s met moderne werken brengt Het Nationale Ballet ook de avondvullende balletten Giselle en Raymonda terug op het toneel. Raymonda ging met groot succes in 2022 in première en komt nu terug als grote decemberklassieker. De productie Giselle is inmiddels uitgegroeid tot onmisbaar werk binnen het klassieke repertoire van HNB. Beiden zijn klassiekers waaraan adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean een geheel eigen interpretatie heeft gegeven die past bij deze tijd. Een derde avondvullend ballet met een vrouw in de hoofdrol en door een vrouwelijke choreograaf is Frida van Annabelle Lopez Ochoa – een ode aan de iconische kunstenaar Frida Kahlo.
Van de Russische choreograaf Alexei Ratmanksy, de belangrijkste klassiek-ballet choreograaf van deze tijd, presenteert Het Nationale Ballet twee van zijn meest succesvolle en fantasierijke balletten: Firebird en The Fairy’s Kiss, beide op muziek van Stravinsky.
Het balletseizoen eindigt feestelijk met een grootse galavoorstelling waarin meer dan 250 dansers hun opwachting maken.
Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: “Het sleutelwoord dit seizoen is 'vooruitkijken'. Dat gaat op voor de creaties van de moderne grootmeesters en de nieuwe werken van jonge talenten, maar ook voor de beroemde klassiekers in de programmering. Door zelf nieuwe producties van schatten uit het klassieke repertoire te creëren, worden deze werken levend gehouden voor nieuwe generaties. Daarmee zijn wij een belangrijke schatbewaarder.
Talentontwikkeling
De Junior Company van Het Nationale Ballet viert komend seizoen zijn tiende verjaardag – onder meer met een feestelijk tourneeprogramma. Het talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera, De Nationale Opera Studio, bestaat vijf jaar. Nationale Opera & Ballet blijft volop investeren in talentontwikkeling en artistiek experiment.
Publieksverbreding & nieuwe generaties
Met de opening van de nieuwe kleine zaal Studio Boekman komt er meer ruimte voor publieksverbreding. De programmering in de nieuwe zaal biedt mogelijkheden om de grenzen van opera en ballet te verkennen.
Algemeen directeur Stijn Schoonderwoerd: “In Studio Boekman geven we nieuwe makers ruimte om artistieke risico’s te nemen en experimenteren we met andere formules om een nieuw en jong publiek aan te trekken.”
Fonds 21 steunt programmering Studio Boekman
De verbouwing van Studio Boekman – tot voor kort nog een vergaderzaal van de Gemeente Amsterdam – is deze week gestart en zal na de zomer klaar zijn. Onder de naam Fonds 21 EXTRA zal Fonds 21 de programmering in de nieuwe kleine zaal drie jaar lang ondersteunen, en draagt op deze manier bij aan het toegankelijker maken van opera en ballet voor een nieuwe generatie cultuurliefhebbers. Dit sluit aan bij de doelen van Fonds 21 EXTRA, waarbij ingezet wordt op onderwerpen als innovatie, digitalisering, publieksontwikkeling, behoud van kwaliteit en het betrekken van de jongere generatie.
Het volledige programma voor seizoen 2023/2024 van Nationale Opera & Ballet vindt u hier: