Speeldata

April 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:35, 2 pauzes

Tickets

n.v.t.

Cinderella

Magisch balletsprookje

De familievoorstelling Cinderella, een eigentijds balletspektakel, is een belevenis vol humor, met virtuoze dans en een fikse dosis magie. Het aloude sprookje Assepoester, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie.

Magisch balletsprookje

De familievoorstelling Cinderella, een eigentijds balletspektakel, is een belevenis vol humor, met virtuoze dans en een fikse dosis magie. Het aloude sprookje Assepoester, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie.

Wheeldons enscenering is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het verhaal, die van de gebroeders Grimm, die donkerder is, maar ook poëtischer. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas schreef Wheeldon een nieuw libretto voor Cinderella, waarin ze de personages meer diepgang gaven.

Geen slachtoffer

Christopher Wheeldon: “Cinderella ís niet het slachtoffer en sloofje zoals ze vaak wordt afgeschilderd. Ze is in mijn ogen meer ‘in control’. Ze weet dat ze geen keuze heeft, dat ze het zal moeten uithouden met de nieuwe vrouw van haar vader en haar dochters, en ze draagt haar lot met opgeheven hoofd en een zekere innerlijke trots. Terwijl de stiefzusters niet alleen maar gemeen en lelijk zijn.”

Filmisch sprookje

 

Cinderella beleefde in 2012 bij Het Nationale Ballet zijn wereldpremière. Samen met een team van internationale kunstenaars gaf Wheeldon het bekende sprookje Assepoester een heel nieuwe ‘look’. Hij won met Cinderella de prestigieuze Prix Benois de la Danse, de ‘Oscar van de dans’.

Julian Crouch, gevierd vanwege zijn ontwerpen voor onder meer The Metropolitan Opera en Broadway, tekende voor de betoverende decors en weelderige aankleding in Cinderella – een combinatie van historische Victoriaanse mode en high fashion à la Alexander McQueen en Vivienne Westwood. 

De eigenzinnige Amerikaanse poppenspeler en ontwerper Basil Twist zorgt voor momenten van pure magie in Cinderella: zo laat hij de boom die de geest van Assepoesters overleden moeder symboliseert tot leven komen, om deze vervolgens te transformeren in de koets die Assepoester naar het bal voert.

De projecties van multimedia-artiest Daniel Brodie maken van het sprookje over Assepoester een filmische ervaring.

Cinderella is gemaakt in coproductie met San Francisco Ballet. Het ballet heeft in korte tijd de status van een klassieker gekregen. De ‘new classic’ is inmiddels al vele malen opgevoerd, zowel in de Verenigde Staten als in Hong Kong en Londen.

Bekijk de trailer!

Bekijk de trailer!
De maker
Anderen bekeken ook

Gratis te zien
t/m 25 april

In and out
Ballet
In and out
t/m 25 april 2021 | Gratis stream
Nationale Opera & Ballet, Online

Na Hans van Manen Variations presenteert Het Nationale Ballet nóg een juweel uit de...

info & tickets
Lees meer over ballet
Cinderella

Cinderella: sprookjes bestaan, ook in de 21e eeuw

Lees meer
Ballet online

Ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen

  • fragmenten

  • games