Over de opera

Na vele jaren is Gounods opera Faust weer te horen en te zien in Nederland. De legende over de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt, fascineert altijd. Door de buitengewoon mooie muziek is dit een van de populairste opera’s.

Razend populair
Gounod werd zijn hele leven heen en weer geslingerd tussen het geestelijke en het aardse. Bijna was hij het klooster in gegaan. Een verhaal als dat van Faust sprak hem zeer aan. Goethes tragedie las hij op jonge leeftijd, maar het was een boulevardstuk van Michel Carré dat de basis voor het operalibretto zou worden. Sinds de jaren ’60 van de 19de eeuw was Faust razend populair in Frankrijk en daarbuiten. Na de Tweede Wereldoorlog liep de belangstelling echter terug.

Juwelen-aria
De titelheld in Gounods meesterwerk Faust is meer een jeugdige minnaar dan een wijsgeer en de opera had eigenlijk net zo goed Marguerite kunnen heten, vanwege de belangrijke plaats die de vrouwelijke hoofdpersoon inneemt. Haar muziek is van een grote schoonheid, bijvoorbeeld de beroemde uitbundige Juwelen-aria ‘Ah, je ris de me voir si belle’ of het gebed ‘Seigneur, daignez permettre’. In de tijd van ontstaan gold Faust als modern en zeer persoonlijk van stijl.

Over deze productie

La Fura dels Baus
Dirigent Marc Minkowski heeft grote affiniteit met Gounod en leidde bij De Nationale Opera diens Roméo et Juliette. Hij werkt nu samen met regisseur Àlex Ollé van het beroemde collectief La Fura dels Baus, hier voor het eerst te gast. Dit team staat bekend om zijn hedendaagse aanpak – onder meer met video – terwijl het trouw blijft aan het betreffende stuk. Hun interpretaties spreken een breed publiek aan. La Fura dels Baus ensceneerde al heel wat werken met Faust als thema. Ollé: ‘Faust is belangrijk in ons leven en in onze artistieke carrière.’

Behind the scenes
Ontdek in deze video hoe onze specialisten werken aan de kostuums voor Faust en hoe het toneel voorbereid wordt.

In het kort

Uit frustratie over zijn mislukte zoektocht naar kennis roept de oude geleerde Faust de duivel aan. Hij vraagt hem om de eeuwige jeugd. Na zijn dood zal hij de duivel, Méphistophélès, toebehoren. Als knappe jongeman verleidt Faust Marguerite, die een kind van hem krijgt. Beschuldigd van moord op haar kind wordt Marguerite ter dood veroordeeld. Liever dan zich door Faust en Méphistophélès te laten redden bidt zij tot God en haar ziel stijgt op naar de hemel.