De Nationale Opera presenteert

FAUST [working title]

Start verkoop 20 aug 12:00

FAUST [working title]

Tijdsduur 1:20

Taal Meerdere talen

De huidige crisis maakte de geplande seizoensopener Mefistofele onmogelijk. Maar we houden ons niet stil. We hebben een nieuwe generatie Nederlandse muziektheatermakers uitgenodigd om de lege ruimte te vullen. FAUST [working title] vertrekt vanuit de thematiek van Goethe's Faust, een prominent figuur in de Westerse cultuurgeschiedenis. Een grootschalige voorstelling met koor, orkest, solisten en een rijkdom aan muziek, van klassiek tot minder bekend repertoire.

De menselijke drang naar kennis, maar ook de grenzen ervan, staan bij Faust centraal. In deze verwarde tijden, waarin de wetenschap tegelijk antwoorden wil geven en twijfels doet rijzen, is deze thematiek actueler dan ooit.

Het wereldbeeld van Faust is veelomvattend, maar kent ook zijn beperkingen en blinde vlekken. Voor het artistieke team vormde de thematiek dan ook niet alleen een uitnodiging om het repertoire rondom Faust te verkennen, maar ook om verder te kijken. Wat als we buiten het repertoire kijken dat we gewend zijn in de opera?

Overvloed van stemmen
De pandemie heeft de afgelopen maanden een grote hoeveelheid angst en verlies teweeg gebracht, maar heeft ons ook uitgedaagd om kritisch te reflecteren op de fundamenten van onze moderne maatschappij, de manier waarop we produceren en de manier waarop we samenleven.

FAUST [working title] opent de ruimte van De Nationale Opera voor andere muziek, geluiden en talen, en verkent de overvloed aan stemmen in de wereld. Samen met inspirerende componisten, arrangeurs en muzikanten van verschillende herkomst, verbeeldt het team een nieuw landschap in de wereld van het muziektheater.

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid wordt gedacht. We zorgen dat er altijd 1.5 meter afstand gehouden kan worden, zowel door onze bezoekers als onze medewerkers. Om dit te waarborgen hebben we een aantal maatregelen getroffen.

Veilig bezoek aan NO&B

Concept en creatie
Lisenka Heijboer Castañon, Manoj Kamps, Niels Nuijten, Antonio Cuenca Ruiz, Hendrik Walther, Janne Sterke en Akim Moiseenkov.

Arrangeurs en componisten
In alfabetische volgorde: Meriç Artaç, Hector Berlioz, Arrigo Boito, Lili Boulanger, Lochlan Brown, Emmanuel Chabrier, Bruno Coulais, Julius Eastman, Charles Gounod, Georg Friedrich Händel, Manoj Kamps, Ravi Kittappa, Reinbert de Leeuw, Lingbo Ma, Florian Magnus Maier, Gustav Mahler, Grace-Evangeline Mason, Martín Mayo, Marc Migó, Akim Moiseenkov, Vasile Nedea, Florence Price, Franz Schubert, serpentwithfeet, Thuthuka Sibisi, Chavela Vargas, Rick van Veldhuizen, Claude Vivier & Maretha van der Walt

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Manoj Kamps
Regie
Lisenka Heijboer Castañon
Decor
Janne Sterke
Hendrik Walther
Kostuums
Janne Sterke
Licht en video
Hendrik Walther
Geluidsontwerp
Akim Moiseenkov
Dramaturgie
Antonio Cuenca Ruiz en Niels Nuijten
Adviseurs dramaturgie
meLê Yamomo en Luc Joosten
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Solisten
Olga Busuioc
Polly Leech
Martin Mkhize

Manoj Kamps

Muzikale leiding & co-creatie

Manoj Kamps is een Nederlands-Sri Lankaanse queer dirigent, theatermaker en componist. Hen is thuis in een breed repertoire, variërend van barok tot cutting-edge hedendaags.

Lisenka Heijboer Castañon

Regie & co-creatie

Het werk van de Nederlands-Peruaanse regisseur Lisenka Heijboer Castañon kenmerkt zich door haar liefde voor muziek als instrument voor het vertellen van verhalen, gecombineerd met een sterk fysiek theaterinstinct.

Nederlands Philharmonisch Orkest
Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. Nationale Opera & Ballet en Nieuw Vocaal Amsterdam werken samen in uitvoeringen en in het opleiden van kinderen en jongeren naar het operavak.

Mede mogelijk gemaakt door