De Nationale Opera presenteert

Le nozze di Figaro Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

VANWEGE DE HUIDIGE GELDENDE REGELS TER BESTRIJDING VAN HET CORONAVIRUS IS DE LOSSE KAARTVERKOOP VAN PRODUCTIES DIT NAJAAR UITGESTELD TOT NADER ORDEr

Wrange komedie over de liefde

Tijdsduur 2:00

Pauzes 0

Van Wolfgang Amadeus Mozart

Taal Italiaans

Boventitels Engels en Nederlands

Mozarts Le nozze di Figaro is een komische opera vol intriges, verkleedpartijen en dubbele bodems. Een opera over de liefde: van hitsige opwinding  tot melancholie en teleurstellingen. Het betreft een ingekorte versie van de productie uit 2016, ontwikkeld door regisseur David Bösch en dirigent Riccardo Minasi. De opera is teruggebracht tot een lengte van ongeveer twee uur, zodat deze veilig en zonder pauze in coronatijden kan worden uitgevoerd.

Het verhaal

Voor Figaro en Susanna is hun aanstaande huwelijk een waar hindernisparcours. De wellustige Graaf Almaviva probeert zich op te dringen aan Susanna, die zijn avances met sluwheid moet zien te ontwijken. En ook Figaro moet voldoende geslepen zijn om het machts- en lustspel van de graaf te ondermijnen.

Lees het hele verhaal

 
  vr 31 jan Trouw****, 2016

  ''Nozze di Figaro' om door een ringetje te halen.'

  ma 03 feb HET PAROOL*** OVER LE NOZZE DI FIGARO, 2016

  'Een lange avond van prettig amusement is ditmaal gegarandeerd.'

  ma 03 feb NRC HANDELSBLAD*** OVER LE NOZZE DI FIGARO, 2016

  “Het Nederlands Kamerorkest bewijst zich een uitstekend, geïnformeerd en actief spelend Mozart-ensemble. Het grijpt je in de ouverture meteen bij de lurven en zorgt regelmatig voor momenten van tederheid en lyriek.”

In Le nozze di Figaro staan heel veel rekwisieten op het toneel. Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe ze langzaam tot leven komen.

De makers 

Mozart – Da Ponte
Le nozze di Figaro (1786) was de eerste van drie succesvolle samenwerkingen tussen Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo da Ponte. Nog steeds is het een van de meest gespeelde opera’s ter wereld. Mozart en Da Ponte tonen hierin hun ideeën over liefde, trouw en macht: van de hitsige opwinding van de puber Cherubino tot de melancholische desillusie van Gravin Almaviva.

Graaf Almaviva een vroege Harvey Weinstein?
De kleurrijke enscenering van David Bösch - in 2016 door pers en publiek enthousiast ontvangen - zit vol humor, maar zet tegelijkertijd de scherpe randjes van dit meesterwerk in de verf. Zijn graaf Almaviva lijkt bij momenten een voorafschaduwing van figuren als Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein.

Riccardo Minasi - Mozartspecialist bij uitstek
In de bak van Le nozze di Figaro zorgt de Italiaanse dirigent Riccardo Minasi, als chef-dirigent van het Salzburgse Mozarteumorchester een Mozartspecialist bij uitstek, voor een sprankelende vertolking van deze partituur. Hij voert de leiding over het Nederlands Kamerorkest.

Rising stars
De cast van Le nozze di Figaro bestaat uit een jong ensemble van ‘rising stars’, waarvan een groot aantal debuteert bij De Nederlandse Opera: de sopranen Ruzan Mantashyan en Natalia Tanasii delen de rol van de Gravin. De Chinese Ying Fang zingt Susanna en de Italiaanse bas Riccardo Fassi vertolkt de rol van haar aanstaande echtgenoot Figaro. Met de Italiaanse bariton Davide Luciano keert in de rol van Graaf Almaviva een bekend gezicht terug bij De Nederlandse Opera. In de rol van Cherubino horen we Polly Leech, een talent voortgekomen uit De Nationale Opera Studio. 

David Bösch

Regisseur

De Duitse regisseur David Bösch heeft al heel wat ensceneringen op zijn naam staan, zowel toneelstukken als opera's.

RICCARDO MINASI

Muzikale leiding

RICCARDO MINASI is violist en dirigent. Sinds 2017 is hij chef-dirigent van het Mozarteumorchester in Salzburg.

Le nozze di Figaro

Opera buffa in vier
bedrijven (1786)

Gezongen in het
Italiaans

Libretto
Lorenzo da Ponte

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Riccardo Minasi
Regie
David Bösch
Decor
Patrick Bannwart
Kostuums
Meentje Nielsen
Licht
Olaf Winter
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Il Conte di Almaviva
Davide Luciano
La Contessa di Almaviva
Ruzan Mantashyan (7, 10, 12, 14, 17 november)
Natalia Tanasii (19, 22, 26 november)
Susanna
Ying Fang
Figaro
Riccardo Fassi
Cherubino
Polly Leech
Marcellina
Iris van Wijnen
Bartolo
Michael Hauenstein
Basilio
Lucas van Lierop
Don Curzio
Jeroen de Vaal
Antonio
Sam Carl (De Nationale Opera Studio)

Nederlands Kamerorkest

Al 35 jaar is het Nederlands Kamerorkest samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld.

Naast zijn operataken is het Nederlands Kamerorkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het orkest staat onder de bezielende leiding van violist Gordan Nikolić. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Kamerorkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt het Nederlands Kamerorkest de DNO-producties: Le nozze di Figaro en Anna Bolena. Het Nederlands Philharmonisch Orkest zal te horen zijn in Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer en Die lustige Witwe.

www.orkest.nl

 

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust.

FOYERAVOND 

Le nozze di Figaro - ma 2 november 2020

Foyeravonden
Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de foyer van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Locatie: foyer
Aanvang: 20:30

Foyeravonden

Tot 2021 geen fysieke INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.