Kostuumafdeling
De kostuumafdeling is letterlijk verantwoordelijk voor de aankleding van een voorstelling. Van klassieke tutu's tot zware mantels en van ridderhelmen tot elegante muiltjes.
De wondere wereld
De Kostuumafdeling zit helemaal bovenin het theater, op de vierde verdieping. Hier kijk je je ogen uit. Al die stoffen en garens, spelden en naalden en niet te vergeten al die schitterende kostuums. Alles wat de artiesten dragen, is hier door de vakbekwame handen van de medewerkers gegaan. Van jasjes tot hoeden, van jurken tot maskers en van sokken tot schoenen. Voor elk onderdeel is er een apart atelier. Hier ziet en leest u hoe de wondere wereld van ons huis zich ook buiten de theaterzaal bevindt!
Een kijkje bij coupeurs, schoenmakers, hoedenmakers, ververs en kleders, ...
Coupeurs
Ontleend aan het Franse coupeur – ‘hij die kleren snijdt’ – zijn de coupeurs bij Nationale Opera & Ballet degenen die de kostuums vervaardigen. Er zijn aparte ateliers voor opera en voor ballet, en voor heren en voor dames.
Hoedenmakers
Hoeden, maskers, dierenhoofden of een kunstwerk van bijna anderhalve meter: alles wat een artiest op zijn hoofd kan dragen, wordt hier gemaakt.
Kleders
Een kleder helpt artiesten met het aan- en uittrekken van kostuums - zodat alles heel blijft en er niets beschadigt. Ook voor het schoonmaken ervan zijn ze verantwoordelijk.
Schoenenatelier
De Schoenmakerij is de droom van iedere schoenliefhebber: een opslag met wel honderden paren schoeisel. Sommige met de hand bewerkt, sommige helemaal eigenhandig gemaakt.
Ververij
Hier wordt altijd de eerste én de laatste hand aan de kostuums gelegd. Voordat de lappen stof in het Kostuumatelier worden bewerkt, krijgen ze in de Ververij namelijk eerst de goede kleur. En nadat de kostuums helemaal klaar zijn, wordt hier eveneens de finishing touch verzorgd: een kleurverloop, een grote vlek bloed of een ‘versleten’ uiterlijk.
Inkoop
De Inkoopafdeling: hier begint het kostuumproductieproces voor elke opera! Hier werken de inkopers in nauw overleg met de kostuumontwerp(st)er van een productie.
Kostuumbeheer
Wat doen kostuumbeheerders?
- Zij verlenen dagelijkse ondersteuning aan de ateliers, coupeurs en kostuumassistenten. De kostuumopslag bevat, buiten vele complete producties, ook een grote voorraad kostuums die gebruikt kan worden tijdens de repetitieperiode of waar kostuumontwerpers inspiratie uit kunnen putten.
En dat is nog lang niet alles ...
Kostuumafdeling Het Nationale Ballet
De Kostuumafdeling ballet bestaat uit dertien vaste medewerkers. Dit team wordt bij grotere producties vaak aangevuld met een vaste groep freelancers. Hier verzorgt men alles wat een danser nodig heeft op toneel, van ondergoed tot sieraden. De kostuumsupervisors zorgen er onder meer voor dat alle materialen beschikbaar zijn op het juiste moment. Het atelier zorgt bij nieuwe creaties voor de vertaling van ontwerp naar kostuum en het kledersteam ten slotte zorgt ervoor dat alles iedere avond weer schoon en compleet op het toneel staat.
“Van verborgen elastiekjes en knoopjes, tot het soort stiksel ... Wij maken de vertaling van ontwerp naar een praktisch én dansbaar kostuum”
Saskia Bredero - eerste coupeur