De geschiedenis van Het Nationale Ballet
Duik, door deze tijdlijn te bekijken, in de rijke geschiedenis van Het Nationale Ballet. De tijdlijn belicht de hoogtepunten uit het repertoire en geeft een overzicht van de ontwikkeling van het gezelschap sinds zijn oprichting in 1961. Laat je meevoeren door alle verhalen en geniet van de vele, regelmatig niet eerder gepubliceerde archiefbeelden.
De jaren ’00
- 152 Nieuwe Producties
- 114 Wereldpremières
01 / 02
Veertigjarig bestaan
In aanwezigheid van Koningin Beatrix wordt op 31 augustus 2001 de 40ste verjaardag van Het Nationale Ballet gevierd met een feestelijk gala in Het Muziektheater (nu Nationale Opera & Ballet). Hans van Manen maakt speciaal voor de gelegenheid Andante Festivo, een “glinsterend duet vol kibbelende ondertonen” voor dansers Sofiane Sylve en Viacheslav Samodurov.
Twee nieuwe Forsythes op het repertoire
Een dag na de première van The Vertiginous Thrill of Exactitude neemt Het Nationale Ballet ook Forsythes Approximate Sonata op het repertoire. Beide choreografieën creëerde hij in 1996 voor het door hem geleide Ballett Frankfurt. “Dit ballet is geen spel van afgemeten pasjes, maar een uitbarsting van fysiek power play en lef, waar de vonken van afschieten”, schrijft Trouw over het eerste werk.
Ted Brandsen adjunct artistiek directeur en huischoreograaf
Nadat hij vier jaar lang het West Australian Ballet in Perth leidde, keert Ted Brandsen terug bij Het Nationale Ballet. Brandsen danste van 1981 tot 1991 bij het gezelschap, waar hij ook zijn eerste choreografieën maakte. Per 1 januari 2002 is hij benoemd tot adjunct artistiek directeur en huischoreograaf.
John Cranko's Onegin
Voor het eerst danst Het Nationale Ballet John Cranko's beroemde balletepos Onegin (in 1965 gecreëerd voor het Stuttgarter Ballett), naar de gelijknamige roman in versvorm van Alexander Poesjkin. “Onegin biedt heel veel dat het oog streelt en het romantische hart beroert (..) Nathalie Caris was een ingetogen, zeer geloofwaardige Tatiana en ze was werkelijk uitstekend in het grote slotduet waarin zij op magistrale wijze de verscheurde passie liet zien van een vrouw die haar gevoelens onder controle wil en moet houden”, aldus NRC Handelsblad.
Prijzen voor Francis Sinceretti en Sonja Marchiolli
Francis Sinceretti, van 1971 tot 1986 als eerste solist verbonden aan Het Nationale Ballet, ontvangt de Gouden Theaterdansprijs van de VSCD. Balletmeester en voormalig eerste soliste Sonja Marchiolli wordt onderscheiden met de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds '79.
Voor het eerst werk van Jerome Robbins
Met The Cage neemt Het Nationale Ballet dit seizoen ook voor het eerst een werk van de Amerikaanse choreograaf Jerome Robbins (bekend van West Side Story en zijn creaties voor het New York City Ballet) op het repertoire.
Assepoester op tournee
Begin 2002 danst Het Nationale Ballet drie voorstellingen van Sir Frederick Ashtons Assepoester in Dijon, Frankrijk. Het is voor het eerst sinds bijna tien jaar dat het gezelschap een avondvullende productie buiten Nederland presenteert. Het succes van de optredens leidt tot diverse uitnodigingen uit andere Franse steden.
Optreden in de Arena aan de vooravond van Koninklijk huwelijk
Op de avond voorafgaand aan het huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta - dat op 2 februari 2002 plaatsvindt - danst Het Nationale Ballet in de Amsterdamse Arena een duet uit Maguy Marins Groosland, tijdens een live op televisie uitgezonden programma ter gelegenheid van het huwelijk.
Andriessen-programma
In februari 2002 wijdt Het Nationale Ballet een programma aan componist Louis Andriessen, met daarin naast Hans van Manens Symphonieën der Nederlanden twee premièrewerken: Tao van Krzysztof Pastor en Slag van de gevierde hedendaagse choreografe Krisztina de Châtel, die hiermee haar debuut bij het gezelschap maakt.
02 / 03
Nieuw Amsterdam
Voor het programma Nieuw Amsterdam creëren David Dawson en Ted Brandsen in 2002 respectievelijk The Grey Area en Light Journey. Dawsons choreografie - zijn derde werk voor het gezelschap - wordt genomineerd voor de Britse Critics’ Circle National Dance Award.
Krzysztof Pastor huischoreograaf
Krzysztof Pastor (1956) wordt met ingang van 2003 benoemd tot huischoreograaf, een positie die hij tot 2017 zal bekleden. Pastor danste van 1985 tot 1995 bij Het Nationale Ballet en maakte zijn eerste werken voor de choreografieworkshop van het gezelschap.
Dance Against Violence
Op 12 januari 2003 treedt Het Nationale Ballet in de Wiener Staatsoper op tijdens Dance Against Violence, een Oostenrijks-Nederlands programma ter gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in 2003. In aanwezigheid van een groot aantal ministers en ambassadeurs worden Rudi van Dantzigs Vier letzte Lieder en Hans van Manens Sarcasmen vertolkt.
Carmen
Op 12 februari 2003 beleeft Ted Brandsens succesproductie Carmen haar Nederlandse première. Brandsen creëerde het ballet in 1999 voor het West Australian Ballet. De productie werd onderscheiden met de Australian Dance Award en werd uitgezonden op de Australische televisie.
Jerome Robbins' The Concert
Na The Cage (2001) neemt Het Nationale Ballet nu ook Jerome Robbins' komische ballet The Concert uit 1956 op het repertoire. “Dans en humor: het blijft een moeilijke combinatie (..) je moet ervan houden, zo bleek bij de première (..) een groot deel van de zaal barst geregeld uit in lachsalvo's, een ander deel kan het minder bekoren”, schrijft Algemeen Dagblad.
Dance Salad plaatst Van Manen in de schijnwerpers
Dance Salad, een toonaangevend festival in het Amerikaanse Houston, richt in 2003 de schijnwerpers op choreograaf Hans van Manen. Het Nationale Ballet danst tijdens het festival diverse van zijn werken, waaronder Live.
Ted Brandsen volgt Wayne Eagling op
Op 1 juli 2003 volgt Ted Brandsen (1954) Wayne Eagling op als artistiek directeur, nadat hij vanaf januari 2002 al adjunct artistiek directeur van Het Nationale Ballet was. Brandsen vernieuwt in de hierna volgende jaren onder meer het avondvullende repertoire, introduceert nieuwe topchoreografen en zorgt voor meer spreiding van de voorstellingen in Nederland.
03 / 04
Rachel Beaujean hoofd artistieke staf
Een van de eerste wapenfeiten van de nieuwe artistiek directeur Ted Brandsen is de benoeming, per seizoen 2003/2004, van balletmeester Rachel Beaujean tot hoofd van de artistieke staf (sinds 2017 is Beaujean adjunct artistiek directeur van Het Nationale Ballet).
Prijzen voor Rudi van Dantzig, Sofiane Sylve en Henk van Dijk
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) eert Rudi van Dantzig met de Oeuvreprijs voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten. Danseres Sofiane Sylve - dit seizoen deels onder contract bij het New York City Ballet en deels nog optredend in Amsterdam - ontvangt de Gouden Zwaan, vooral vanwege haar excellente vertolkingen van het Balanchine-repertoire. Videomaster Henk van Dijk wordt onderscheiden met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds '79.
100 Jaar Balanchine
In maart en april 2004 viert Het Nationale Ballet de 100ste geboortedag van George Balanchine (1983†), de Russisch-Amerikaanse grootmeester van het 20ste-eeuwse ballet. Naast Theme and Variations en Agon presenteert het gezelschap de Nederlandse première van de 27ste door het gezelschap verworven Balanchine-choreografie: Who Cares?, op muziek van George Gershwin.
100 Jaar Ashton
Ook wordt stil gestaan bij de 100ste geboortedag van de Britse choreograaf Sir Frederick Ashton (1988†). Tijdens een tourneeprogramma dat in acht Nederlandse steden te zien is, wordt zijn Midzomernachtsdroom gedanst.
Van eigen bodem
Om een nieuwe impuls aan de eigen identiteit van Het Nationale Ballet te geven, telt het seizoensprogramma daarnaast ook een flink aantal wereldpremières van eigen bodem, waaronder Ted Brandsens Pulcinella, David Dawsons 00:00 (genomineerd voor de Zwaan voor 'Meest indrukwekkende dansproductie') en het tweeluik Body/Voice, met bijdragen van Brandsen en huischoreograaf Krzysztof Pastor.
New Moves
Daarnaast organiseert artistiek directeur Ted Brandsen - zelf een 'product' van de vroegere choreografieworkshops van het gezelschap - vanaf dit seizoen elk jaar een editie van New Moves, waarin dansers van de groep (en soms van daarbuiten) de kans krijgen om hun talenten als choreograaf te onderzoeken en ontwikkelen. In de eerste editie van november 2003 worden maar liefst 12 nieuwe creaties getoond in de Operastudio van Het Muziektheater (nu Nationale Opera & Ballet).
04 / 05
Bolsjoj Theater Moskou en onderscheidingen voor Van Manen
In oktober 2004 geeft Het Nationale Ballet op uitnodiging van het Grand Pas Festival twee voorstellingen in het prestigieuze Bolsjoj Theater in Moskou. Gedanst worden werken van de vier vaste choreografen: Van Manen, Brandsen, Dawson en Pastor. Tijdens de eerste voorstelling wordt Hans van Manen geëerd met de Grand Pas Award. Een half jaar later ontvangt hij, eveneens in het Bolsjoj Theater, de Benois de la Danse Life Time Achievement Award.
Prijzen voor Marisa Lopez
Tweede soliste Marisa Lopez wordt onderscheiden met de Speciale Prijs van Stichting Dansersfonds '79. In het hierna volgende seizoen mag de Amerikaanse ook de Alexandra Radius Prijs in ontvangst nemen.
Russische sprookjes
In december 2004 presenteert Het Nationale Ballet Russische Sprookjes, ter ere van de 75ste sterfdag van impresario en Ballets Russes-leider Serge Diaghilev. Naast Fokines meesterwerken Les Sylphides en Petroesjka bevat het programma de wereldpremière van Ted Brandsens Vuurvogel.
Hans van Manen en David Dawson vaste choreografen
Begin 2005 keert Hans van Manen terug als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Dit nadat hij in 1987 afscheid had genomen en van 1988 tot 2003 aan Nederlands Dans Theater verbonden was. Ook de Britse David Dawson wordt benoemd tot vaste choreograaf. De eerder gebruikte term ‘huischoreografen’ komt hiermee te vervallen. Vanaf nu zijn Van Manen, Dawson, Krzysztof Pastor en artistiek directeur Ted Brandsen de vaste choreografen van het gezelschap.
Don Giovanni
In februari 2005 gaat de tweede avondvullende productie van huischoreograaf Krzysztof Pastor in première: Don Giovanni, gezet op een instrumentale bewerking van Rob Zuidam van Mozarts beroemde opera. “Pastors choreografie is levendig en energiek (..) Zijn duetten stromen over van hartstocht, van zoet genot, van onbezonnen bravoure, van wanhopig verlangen”, aldus NRC Handelsblad.
Master Moves
De terugkeer van Hans van Manen als vaste choreograaf wordt gevierd met een wereldpremière van zijn hand in het programma Master Moves: Frank Bridge Variations. “Van Manen begint met voltreffer (..) De choreograaf weet de negen variaties van Benjamin Britten aaneen te smeden tot een magistrale eenheid in verscheidenheid”, schrijft De Telegraaf over het nieuwe werk.
Pas de deux voor Beatrix
Tijdens een openluchtconcert op de Dam ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Koningin Beatrix danst Het Nationale Ballet Celebration, een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde pas de deux van Hans van Manen, uitgevoerd door eerste solisten Igone de Jongh en Gaël Lambiotte.
Tournee Canada
In mei 2005 treedt Het Nationale Ballet op uitnodiging van Les Grands Ballets Canadiens op in het National Arts Centre in Ottawa. Het programma bestaat uit Ted Brandsens Carmen, Hans van Manens Four Schumann Pieces, In Light and Shadow van Krzysztof Pastor en als extra toevoeging Wayne Eaglings Duet. Dit vanwege het naderende podiumafscheid van eerste soliste Nathalie Caris, die sinds 1981 aan Het Nationale Ballet verbonden is geweest en afkomstig is uit Ottawa.
Continuum
In juni 2005 danst Het Nationale Ballet, in het programma Ballet Now, voor het eerst een werk van Christopher Wheeldon, op dat moment de eerste officiële huischoreograaf van het New York City Ballet. Continuum, zoals de titel van het premièrewerk luidt, legt de basis voor een langdurige samenwerking tussen Wheeldon en Het Nationale Ballet.
05 / 06
Edinburgh Festival
Voor de derde keer treedt Het Nationale Ballet op tijdens het befaamde Edinburgh Festival. Op verzoek van de festivaldirectie bestaat het programma uit George Balanchines La Valse, David Dawsons The Grey Area en Jerome Robbins’ The Concert. “The arrival of Dutch National Ballet at the Edinburgh Festival brought international quality to the program (..) The adorable former Kirov ballerina Larissa Lezhnina and the Frenchwoman Sofiane Sylve head their stylish troupes, and lit up the night with their charisma and beauty”, aldus The Daily Telegraph.
Zes verrukkelijke minuten
In het dubbelprogramma Lines 1 en 2 neemt Het Nationale Ballet Hans van Manens Solo, in 1997 gecreëerd voor Nederlands Dans Theater, op het repertoire. Zelden werd zó'n kortdurende choreografie (ruim zes minuten) zó bejubeld. “Solo spettert, sputtert en swingt (..) Wat kan dans toch verrukkelijk zijn”, aldus NRC Handelsblad.
Zwanenmeer Bijlmermeer - educatieproject
In november 2005 gaat een omvangrijk educatieproject van start onder de titel Zwanenmeer Bijlmermeer, een initiatief van Het Nationale Ballet, de Educatieve Dienst van Het Muziektheater, urban-dansgroep Don't Hit Mama, Matchpoint Cultuureducatie Zuidoost en 5eKwartier. Honderdvijftig leerlingen van drie middelbare scholen in Amsterdam Zuidoost nemen deel aan dansworkshops, krijgen een rondleiding door Het Muziektheater en bezoeken de generale repetitie van Het Zwanenmeer. In 2006 volgt een voorstelling met dezelfde titel, Zwanenmeer Bijlmermeer, een coproductie van Het Nationale Ballet en Don't Hit Mama (zie onder repertoire).
Prijzen van Verdienste voor Nathalie Caris en Mea Venema
Nathalie Caris, die in de zomer van 2005 na 24 jaar haar danscarrière bij Het Nationale Ballet heeft beëindigd, ontvangt de Prijs van Verdienste van Dansersfonds '79. Ook Mea Venema, voormalig tweede soliste en vaste repetitor van het werk van Hans van Manen, wordt geëerd met de Prijs van Verdienste.
Hollandse School
In het voorjaar van 2006 presenteert Het Nationale Ballet ter gelegenheid van zijn 45-jarig bestaan nog een dubbelprogramma: Hollandse School 1 en 2. Met daarin een selectie werken van (voormalig) vaste choreografen Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, Hans van Manen, Ted Brandsen, David Dawson en Krzysztof Pastor, waaronder de wereldpremières van Van Manens Six Piano Pieces en Dawsons The Gentle Chapters.
Zwanenmeer Bijlmermeer - de voorstelling
In mei en juni 2006 vinden tien voorstellingen plaats van Zwanenmeer Bijlmermeer, waarin urban-dansers van Don't Hit Mama samen met dansers van Het Nationale Ballet een nieuw licht laten schijnen op het ‘ballet der balletten’. De regie is in handen van Nita Liem, artistiek leidster van Don't Hit Mama. Antonie Broek creëert de soundtrack, waarin Tsjaikovski's muziek gecombineerd wordt met ‘moderne, urban mystiek’.
His Master's Choice
Seizoen 2005/2006 wordt afgesloten met His Master's Choice, met vier door Hans van Manen gekozen choreografieën. Naast Balanchines Kammermusik No. 2 bevat het programma een wereldpremière van Ted Brandsen, Stealing Time, en de Nederlandse premières van Jerome Robbins A Suite of Dances en Martin Schläpfers Streichquartett.
06 / 07
Jewels
Voor het eerst danst Het Nationale Ballet George Balanchines volledige ‘juwelendrieluik’ Jewels. Twee van de kroonjuwelen, Rubies en Diamonds, werden al eerder toegevoegd aan het repertoire; nieuw is het derde deel: Emeralds. De reacties zijn unaniem lovend: “Electrifying” (Dance International), “De dansers flonkeren als de door hen gedragen juwelen” (Algemeen Dagblad) en “Balanchines Jewels barst van levenslust” (Haarlems Dagblad).
Tournee Londen
In november 2006 staat Het Nationale Ballet vier keer in het Sadler's Wells Theatre in Londen, met Van Dantzigs Vier letzte Lieder, Van Manens Frank Bridge Variations, Forsythes The Second Detail en het nieuwe Suite for Two van Krzysztof Pastor, dat speciaal voor de gelegenheid live begeleid wordt door de bekende Nederlandse violiste Quiriene Viersen. “A company of grace and power”, aldus het overall-oordeel van The Independent. The Times schrijft over Vier letzte Lieder: “This is as close to pure feeling as you can get in dance”, en volgens The Stage is Van Manen “probably the best choreographer in Europe today”.
Van Moskou tot New York
Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Russische oud-danser en balletmeester Boris Akimov danst Het Nationale Ballet Hans van Manens Solo in het Nieuwe Bolsjoi Theater in Moskou. Tijdens het Fall for Dance Festival in New York wordt Before After uitgevoerd, de eerste choreografie die de Vlaams-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa in 2002 voor Het Nationale Ballet creëerde.
Erasmus Gala
Tijdens het Erasmus Gala in Den Bosch dansen solisten Marisa Lopez en Félipe Diaz Dreaming about you, een speciaal voor de gelegenheid gecreëerd duet van Hans van Manen. Het Gala wordt bijgewoond door Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima.
La Bayadère
In februari 2007 neemt Het Nationale Ballet voor het eerst een integrale uitvoering van Marius Petipa's meesterwerk La Bayadère op het repertoire, en wel in de versie van de beroemde Russische oud-ballerina Natalia Makarova, die zelf naar Amsterdam komt om de dansers intensief te coachen. “Betoverend (..) Bijna drie uur lang amusement en pure dans op hoog niveau”, schrijft De Telegraaf.
Eerste werk Merce Cunningham
In het programma Point of View presenteert Het Nationale Ballet vier premièrewerken: Kammerballett van Hans van Manen (gecreëerd voor Nederlands Dans Theater), wereldpremières van Ted Brandsen (Hallelujah Junction) en Annabelle Lopez Ochoa (Since) en - voor het eerst - een werk van Merce Cunningham, Duets.
Forsythe, Morris en Fonte
Ook het Holland Festival-programma telt drie belangrijke premières. Naast de wereldpremière van Nicolo Fontes (in) verse form verwerft Het Nationale Ballet William Forsythes Steptext en Sandpaper Ballet van Mark Morris, die hiermee net als Fonte debuteert bij het gezelschap.
David Dawson naar Dresden
David Dawson verruilt zijn positie als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet voor eenzelfde functie bij het SemperOper Ballett in Dresden. Hij blijft in de hierna volgende jaren echter met grote regelmaat nieuwe werken voor Het Nationale Ballet creëren.
Nominaties
De kring van danscritici in het Verenigd Koninkrijk nomineert Het Nationale Ballet voor de prestigieuze Critics' Circle National Dance Award, in de categorie ‘Best Foreign Dance Company’. Solisten Igone de Jongh en Alexander Zhembrovskyy worden genomineerd voor de Prix Benois de la Danse (de 'Oscar van de dans') voor hun vertolking van Hans van Manens Six Piano Pieces.
07 / 08
Hans van Manen Festival
Ter ere van de 75ste verjaardag van Hans van Manen (1932) organiseert Het Nationale Ballet een omvangrijk Hans van Manen Festival. In een kleine drie weken tijd worden maar liefst 21 werken van de meesterchoreograaf uitgevoerd door, naast Het Nationale Ballet, het San Francisco Ballet, Stuttgarter Ballett, Bayerisches Staatsballett, Balletmainz, Nederlands Dans Theater, Introdans en de Nationale Balletacademie. Ook treden Uliana Lopatkina, Ivan Kozlov en Sofiane Sylve op als gastsolisten. De openingsavond wordt bijgewoond door Koningin Beatrix en Prinses Máxima.
Van Manen Commandeur
Bij de première van het Hans van Manen Festival wordt Van Manen bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw “voor verdiensten van zeer exceptionele aard”. De bijbehorende versierselen krijgt hij omgehangen en opgespeld door burgemeester Job Cohen. Vijftien jaar eerder, in 1992, was Van Manen al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Wisseling van de wacht
Aan het einde van het vorige seizoen hebben 20 dansers, een veel groter aantal dan gebruikelijk, het gezelschap verlaten, onder wie drie gezichtsbepalende eerste solisten: Boris de Leeuw, Altin Kaftira en Anna Seidl. Dat leidt in dit seizoen, naast de aanstelling van nieuwe eerste solisten Anna Tsygankova en Jozef Varga, tot een instroom van een groot aantal jonge dansers, die voor een verfrissend elan en nieuwe energie binnen het danserstableau zorgen.
Coppelia
De grote nieuwe avondvullende productie van dit seizoen is Ted Brandsens Coppelia. Het ballet, naar een libretto van Janine Brogt, is een eigentijdse bewerking van het gelijknamige klassieke balletverhaal, gezet op de oorspronkelijke muziek van Léo Delibes. Tekenaar en illustrator Sieb Posthuma (2014†) ontwerpt de decors en het concept voor de kostuums, die op basis daarvan worden vormgegeven door François-Noël Cherpin.
Jubileum Sonja Marchiolli
Voormalig eerste soliste en balletmeester Sonja Marchiolli viert haar 40-jarig jubileum bij Het Nationale Ballet. Tijdens de aan haar opgedragen premièrevoorstelling van Rudi van Dantzigs Romeo en Julia wordt zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Prijzen voor Michele Jimenez, Monique Sand en Nicolas Rapaïc
Grand sujet Michele Jimenez ontvangt de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ voor haar vertolking van de titelrol in Ted Brandsens Carmen. “Door haar overgave, sterke techniek en hartstochtelijke interpretatie tilt ze de rol van Carmen naar een hoger plan. Een prestatie van uitzonderlijk niveau”, aldus de VSCD-jury.
Alexei Ratmansky
Met Russian Seasons neemt Het Nationale Ballet voor het eerst een werk op het repertoire van Alexei Ratmansky, op dat moment scheidend artistiek directeur van het Bolsjoi Ballet in Moskou en algemeen beschouwd als een van de belangrijkste choreografische talenten van zijn generatie. Trouw: “In Alexei Ratmansky's Russian Seasons treedt een vrouwelijke powercast aan: naast Anna Tsygankova voelen ook Larissa Lezhnina, Marisa Lopez en Igone de Jongh zich uitstekend thuis in Ratmansky's Russische folk in spannende dialoog met het klassieke idioom (..) Ratmansky's taal is emotioneel, oprecht en vloeiend en voelt geen moment gekunsteld.”
Holland Festival
In het Holland Festival 2008 presenteert Het Nationale Ballet In Space, een programma rond het thema ‘ruimte’ met bijdragen van Hans van Manen, Ted Brandsen, Krzysztof Pastor, Juanjo Arqués, Daniela Cardim, Peter Leung, Nicolas Rapaïc en Michael Schumacher. ‘Ankerplaats’ in de productie is Van Manens integraal uitgevoerde, roemruchte choreografie Situation uit 1970. Noordhollands Dagblad: “Een avontuurlijke reis door de ruimte. Dat blijkt ook aan het eind (..) in een spetterde finale.”
Hans van Manens Live in Concertgebouw
De Robeco Zomerconcerten van 2008 openen met het programma Music Meets Dance, in het Concertgebouw in Amsterdam. Hoofdmoot van het programma is Hans van Manens iconische videoballet Live, bij deze gelegenheid uitgevoerd door Igone de Jongh, Nicolas Rapaïc (die hiermee zijn podiumcarrière beëindigt) en cameraman Henk van Dijk. “Opnieuw bleek hoe levend Live is”, aldus NRC Handelsblad.
08 / 09
Eerbetoon Rudi van Dantzig
Ter viering van de 75ste verjaardag van voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig presenteert Het Nationale Ballet in september 2008 Rondom Rudi, bestaande uit drie van zijn succesvolle choreografieën (Ginastera, Voorbij gegaan en Monument voor een gestorven jongen) en Toer van Schayks 7e Symfonie.
Shanghai Festival
Op het openingsgala van het prestigieuze China Shanghai International Arts Festival, dat op 17 en 18 oktober 2008 plaatsvindt, dansen eerste soliste Igone de Jongh en tweede solist Moises Artin Cintas Hans van Manens Trois gnossiennes. Het succes van hun optreden opent de weg naar latere optredens in China van het voltallige gezelschap.
Opgedragen aan Marianne Hilarides
In november 2008 draagt Het Nationale Ballet de premièrevoorstelling van het tourneeprogramma Ballet4allop aan voormalig eerste soliste Marianne Hilarides, ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag. Naast Hilarides, die ook wel beschouwd wordt als de ‘eerste ballerina van Nederlandse bodem’, zijn veel van haar oud-collega's aanwezig.
Speciale Prijs voor lichtontwerper Jan Hofstra
Het Dansersfonds ’79 eert Jan Hofstra met de Speciale Prijs. Hofstra was van 1964 tot 1996 verbonden aan Het Nationale Ballet, eerst als theatertechnicus en later als lichtontwerper. Ook na 1996 verzorgt hij nog vaak lichtontwerpen voor balletten van Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en, vooral, Hans van Manen.
Nieuwe Giselle
Na de eerdere productie van Sir Peter Wright uit 1977 brengt Het Nationale Ballet in februari 2009 een geheel vernieuwde versie van het klassiek-romantische Giselle uit, onder regie en met additionele choreografie van hoofd van de artistieke staf Rachel Beaujean (tijdens haar danscarrière een prachtige Myrtha) en voormalig sterdanser Ricardo Bustamante, die de mannelijke hoofdrol in het ballet veelvuldig danste. De decors en kostuums worden ontworpen door Toer van Schayk.
Opening Hermitage
Op 19 juni 2009 vindt de opening van de Hermitage in Amsterdam plaats. Het Nationale Ballet luistert de openingsceremonie op met Waterfront, een nieuwe, speciaal voor de gelegenheid gecreëerde pas de deux van Hans van Manen, uitgevoerd door eerste solisten Larissa Lezhnina en Alexander Zhembrovskyy en begeleid door eerste pianiste Olga Khoziainova.
Honderd jaar Ballets Russes
Precies 100 jaar na de eerste voorstelling van Les Ballets Russes brengt Het Nationale Ballet een hommage aan dit legendarische gezelschap van impresario Serge Diaghilev. Naast Michel Fokines Les Sylphides en George Balanchines De verloren zoon bevat het programma de Nederlandse première van Jerome Robbins’ The Afternoon of a Faun en de wereldpremière van Krzysztof Pastors Sheherazade. “Pastor brengt Sheherazade niet sec als een verhaal. Emoties die Sheherazade kunnen oproepen voeren eerder de boventoon. En die worden prachtig verbeeld”, aldus Noordhollands Dagblad, dat Pastors premièreballet betiteld als de “kroon op de avond”.
09 / 10
Krzysztof Pastor artistiek directeur Nationale Ballet Polen
Naast zijn functie als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet wordt Krzysztof Pastor (1956) in maart 2009 benoemd tot artistiek directeur van het Nationale Ballet van Polen, zijn vaderland. In 2011 neemt hij tevens het artistiek leiderschap van het Nationale Ballet van Litouwen op zich.
Tentoonstelling Gaskell
Van 11 september 2009 t/m 31 januari 2010 vindt in het Joods Museum een expositie plaats rond het leven en werk van Sonia Gaskell, de eerste artistiek leider van Het Nationale Ballet. Regisseur Jellie Dekker maakt ter gelegenheid van de tentoonstelling de documentaire Mevrouw, die wordt uitgezonden door de NTR.
Zwaan voor Cédric Ygnace, Dansprijs voor Rachel Oomens
De VSCD kent de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ toe aan eerste solist Cédric Ygnace, voor zijn vertolking van de titelrol in George Balanchines De verloren zoon. Coryphée Rachel Oomens ontvangt de eenmalige Dansprijs van Stichting Dansersfonds ’79.
Don Quichot van Alexei Ratmansky
Voor het eerst danst Het Nationale Ballet een integrale versie van Marius Petipa's beroemde klassieker Don Quichot, en wel in een speciaal voor het gezelschap gecreëerde versie van Alexei Ratmansky. De productie wordt in binnen- en buitenland bejubeld en is in november 2010 ook te zien in China.
Nijinski - God of the Dance
Ook vaste choreograaf Krzysztof Pastor maakt dit seizoen een nieuwe avondvullende productie: Nijinski - God of the Dance, geïnspireerd door het leven, werk en de langdurige mentale ziekte van de legendarische danser en choreograaf Vaslav Nijinski. Eerste solist Cédric Ygnace wordt voor de wijze waarop hij de titelrol neerzet genomineerd voor de Prix Benois de la Danse. “Ygnace levert als Nijinski een adembenemende tour de force door te transformeren van naïeve jongeling uit een met waanzin besmet gezin tot societylieveling en het liefje van Serge Diaghilev”, aldus dagblad Trouw.
Tournee Hongkong
Op uitnodiging van het Hong Kong Arts Festival treedt Het Nationale Ballet in maart 2010 op voor uitverkochte zalen in zowel het Grand Theatre als in de Sha Tin Town Hall in Hongkong. Op het programma staan Hans van Manens Adagio Hammerklavier, Concertante, Sarcasmen, Trois gnossiennes en Live.
In het spoor van Balanchine, Van Manen en Forsythe
Veel aandacht is er dit seizoen voor de invloed die het choreografische genie George Balanchine heeft gehad op choreografen als Hans van Manen en William Forsythe, én de invloed die deze twee meesters op hun beurt weer hebben op de nieuwe generatie dansmakers.
10 / 11
John Neumeiers Sylvia
De nieuwe avondvullende productie van dit seizoen is John Neumeiers Sylvia, een eigentijdse bewerking van het gelijknamige ballet van Louis Mérante uit 1876, die Neumeier in 1997 creëerde voor het Ballet de l'Opéra national de Paris. Het prachtige, abstracte decorontwerp is van de Griekse kunstenaar Yannis Kokkos. De ontvangst in de pers is terughoudend tot kritisch: “Neumeiers bewegingstaal doet gedateerd aan (..) In de duetten toont hij zich op zijn sterkst; dan valt alles even op zijn plaats”, aldus NRC Handelblad.
Don Quichot naar China en op tv
In november 2010 reist vrijwel het voltallige danserstableau van Het Nationale Ballet af naar China voor vijf voorstellingen in het National Centre of Performing Arts in Beijing. Naast een programma met werken van Hans van Manen, Benjamin Millepied en Krzysztof Pastor wordt ook Alexei Ratmansky's nieuwe productie van Don Quichot uitgevoerd. De voorstellingen worden door ruim 6500 mensen bezocht en de reacties in de Chinese pers zijn buitengewoon lovend. Op Tweede Kerstdag 2010 is Ratmansky's Don Quichot te zien op Nederland 2. De uitzending van de NTR wordt door ruim 140.000 mensen bekeken.
Prijzen Dansersfonds voor Larissa Lezhnina en John ten Kulve en Ted Willemsen
Stichting Dansersfonds ’79 eert eerste soliste Larissa Lezhnina met de Prijs van Verdienste. Een Speciale Prijs kent het fonds dit seizoen toe aan fysiotherapeuten John ten Kulve en Ted Willemsen, beiden verbonden aan Fysiotherapie Keizersgracht en al jarenlang intensief betrokken bij de medische begeleiding van de dansers van Het Nationale Ballet.
Strong Voices: Millepied en Van Manen
Fransman Benjamin Millepied, bekend van zijn chorografie voor de Hollywood-film Black Swan, maakt in het programma Strong Voices zijn debuut bij Het Nationale Ballet met de wereldpremière One thing leads to another, op nieuwe, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek van Nico Muhly.
Van Manen opnieuw in Londen
Na een Nederlandse tournee van Hans van Manen - Meester van de dans presenteert Het Nationale Ballet in mei 2011 hetzelfde programma (Adagio Hammerklavier, Solo, Grosse Fuge en Concertante) in het Sadler's Wells Theater in Londen. “In a world crying out for even below-mediocre ballet choreographers, the Dutch old master Hans Van Manen is an extraordinarily well-kept secret (..) He is one of the very best, as a long-overdue exhibition of his ballets at Sadler’s Wells this week shows (..) we need to see much more of him here”, aldus TheArtsDesk.
Ratmansky's On the Dnieper
Na het enorme succes van zijn Don Quichot presenteert Het Nationale Ballet dit seizoen ook Alexei Ratmansky's On the Dnieper, dat hij in 2009 maakte voor American Ballet Theatre. Ratmansky baseerde zich daarbij op het originele libretto van Sergej Prokofjev en Serge Lifar uit 1932, en bracht hiermee een van de verloren gegane werken van Diaghilevs legendarische Ballets Russes weer tot leven.
Sidi Larbi Cherkaoui
In het Holland Festival van 2011 maakt de gevierde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui (die kort hiervoor nog werd onderscheiden met twee Laurence Olivier Awards) zijn debuut bij Het Nationale Ballet met Labyrinth. “De organische stroom van beelden en sferen wordt prachtig gedanst en zuigt je onherroepelijk mee”, aldus de Volkskrant.
De Kleine Grote Kist
Voor het eerst brengt Het Nationale Ballet dit seizoen ook een productie uit speciaal voor kinderen vanaf vier jaar: De Kleine Grote Kist, in een choreografie van danser en choreograaf Ernst Meisner. Drie dansers van het gezelschap nemen de jeugdige toeschouwers mee op een speelse, spannende en humoristische reis naar een wondere wereld.
Eerste Amsterdam International Summer School
In de zomer van 2011 vindt de eerste editie plaats van de - hierna jaarlijks georganiseerde - Amsterdam International Summer School. Voor deze zomercursus voor jonge danstalenten van over de hele wereld werken de Nationale Balletacademie en Het Nationale Ballet intensief samen. De dansstudenten krijgen lessen en workshops in de studio's van Het Nationale Ballet, gegeven door docenten van de Nationale Balletacademie en balletmeesters en sterdansers van Het Nationale Ballet.