Speeldata

7-22 mei 2022

Locatie

Tournee, Nederland

Duur

1:50, incl. 2 pauzes

Tickets

Niet beschikbaar

Hans van Manen 90

Drie juwelen uit zijn omvangrijke oeuvre

Op 11 juli 2022 wordt de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, negentig jaar. Het Nationale Ballet viert dat uitgebreid, met een festival én met een tournee door heel Nederland, waarbij het gezelschap drie juwelen uit zijn omvangrijke Van Manen-oeuvre presenteert.

Hans van Manen 90 opent met een van de vroege successen van de choreograaf: Metaforen. Hoewel het ballet ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig, zoals zijn volstrekte helderheid in concept en bewegingstaal. Metaforen is opgezet als een classicistisch ballet, maar gaandeweg ontvouwt zich een geraffineerd vormenspel vol onverwachte wendingen. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

 

Suspense 

Voor het tweede werk, Concertante, liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite symphonie concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat, zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux, getuigt van de voor Van Manen zo typerende geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, maar je kunt er niet precies je vinger op leggen.

 

Zinderend dubbelkwartet

Grosse Fuge, het slotballet in dit programma, is een van de absolute topstukken uit het oeuvre van Van Manen. Het is een zinderend dubbelkwartet over de strijd der seksen, waarbij – zoals gebruikelijk bij Van Manen – de vrouw niet onderdoet voor de man. In de voor hem zo typerende heldere bewegingstaal verbeeldt de choreograaf ingehouden drift, erotische spanning én ontlading, en voegt en passant een geheel nieuwe dimensie aan Beethovens muziek toe. Na de première in 1971 werd Grosse Fuge dan ook meteen uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese ballet van het decennium’.

Credits

Drie choreografieën Hans van Manen 

Metaforen 

Muziek: Jean-Yves en Daniel-Lesur 

Concertante

Muziek: Frank Martin 

Grosse Fuge 

Muziek: Ludwig van Beethoven 

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Jonathan Lo 

 

Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek. Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Floor Eimers

‘Dan doet hij opeens een klein salsadansje’

Tweede solist Floor Eimers:

“Als Hans van Manen de studio inloopt, komt er meteen energie los.

Hij heeft zó’n charisma, dat beïnvloedt iedereen. Net als zijn humor, dan doet hij bijvoorbeeld opeens tussendoor een klein salsadansje. Hij mag dan 90 worden, hij is nog zo vitaal en weet precies wat hij wil. Je merkt ook dat hij zijn balletten nog steeds tot in detail kent, het is altijd: ‘Hier moet je dit doen, en daar dat’. En lopen we ergens vast, dan heeft hij altijd een oplossing.”

Metaforen
Metaforen, foto: Angela Sterling
Grosse Fuge (Angela Sterling)
Grosse Fuge, foto: Angela Sterling
Grosse Fuge, foto: Angela Sterling
Grosse Fuge, foto: Angela Sterling
Grosse Fuge (Angela Sterling)
Grosse Fuge, foto: Angela Sterling
Grosse Fuge (Angela Sterling)
Grosse Fuge, foto: Angela Sterling

Partner