Speeldata

6 okt 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Online

Duur

1:24 uur

Tickets

Niet beschikbaar

7e Symfonie

Een meesterwerk vol levenslust, dynamiek en vitaliteit

LET OP: Dit is een livestream van de voorstelling TOER. 

Het Nationale Ballet opent het seizoen waarin het zijn zestigste verjaardag viert met een bijzonder Toer van Schayk-programma. Al vele jaren is deze multigetalenteerde kunstenaar gezichtsbepalend voor ons gezelschap. 

Op 25 september is TOER te bekijken via een livestream. Deze stream wordt herhaald op 6 oktober. 

Bekijk de trailer

Trailer Toer

Programma

In dit jubileumprogramma presenteren wij naast Toer van Schayks meesterwerk 7e Symfonie een wereldpremière van zijn hand: Lucifer Studies.

Programma

Goed en kwaad

Voor dit openingsprogramma van het jubileumseizoen maakt Van Schayk, die in september 85 wordt, een nieuwe, intieme mannenchoreografie, Lucifer Studies. Hij baseert zich voor dit werk op Vondels Lucifer, over de engel Lucifer die, gedreven door jaloezie, in opstand komt tegen God en in zijn val ook de mensheid meesleept. Dualiteit, of waar het kantelpunt tussen het goede en het slechte in de mens ligt, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe productie. Van Schayk zet zijn nieuwe choreografie op het ijle Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens vormt.

 

Extra dimensie

Naast deze wereldpremière vertolkt een nieuwe generatie dansers een van Van Schayks belangrijkste meesterwerken: het met de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties bekroonde 7e Symfonie. Geïnspireerd door Beethovens Zevende creëerde Van Schayk een puur muziekballet vol levenslust, dynamiek en vitaliteit. Dat zich, aldus de VSCD-jury, ‘niet alleen handhaaft naast de schitterende muziek van Beethoven, maar er ook een extra dimensie aan geeft als een ware ‘apotheose van de dans’’.

Danserscast

Via onderstaande link vindt u de cast die zal dansen tijdens deze voorstelling van TOER.

Let op! Castlijsten zijn altijd onder voorbehoud.

7e Symfonie, Foto: Hans Gerritsen
7e Symfonie, Foto: Hans Gerritsen
7e Symfonie, Foto: Hans Gerritsen
7e Symfonie, Foto: Hans Gerritsen
Lucifer Studies, Foto: Hans Gerritsen
Lucifer Studies, Foto: Hans Gerritsen
Lucifer Studies, Foto: Hans Gerritsen
Lucifer Studies, Foto: Hans Gerritsen

Credits

Choreografie

Toer van Schayk

Muziek Lucifer Studies

Joep Franssens

Muziek 7e Symfonie

Ludwig van Beethoven

Toer van Schayk

Van Schayks naam is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Het Nationale Ballet. Al in het oprichtingsjaar 1961 creëerde hij zijn eerste decor- en kostuumontwerpen voor ons gezelschap. Tien jaar lang was hij een geliefd solist, geroemd om zijn indringende, expressieve vertolkingen. Ook maakte hij ruim vijftig eigenzinnige choreografieën, die – samen met het werk van Rudi van Dantzig en Hans van Manen – in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de internationale roem die Het Nationale Ballet vanaf de jaren zeventig ten deel viel. Tegelijkertijd heeft hij met zijn ontwerpen, die uitblinken in stijl, klasse en detaillering, zelfs een nieuwe standaard in binnen- en buitenland gezet.

Rachel Beaujean en Timothy van Poucke over Toer van Schayk

Epische kunstwerken

Tweede solist Timothy van Poucke: “Als 12-jarige balletstudent werkte ik voor het eerst met Toer. Ik danste de rol van Frits in Notenkraker & Muizenkoning en het viel me op hoe duidelijk Toer zijn ideeën aan kinderen wist over te brengen. Vervolgens ontdekte ik dat hij behalve de choreografie ook het hele decor, de kostuums, de rekwisieten ontworpen had en al snel besefte ik hoe uniek dat is. Later, toen ik in de Junior Company zat, danste ik zijn Ephebe. Ook dat was een unieke ervaring. Toers bewegingsmateriaal herinnert aan klassieke, epische kunstwerken, maar zijn balletten zijn tegelijkertijd in en in menselijk.”

 

Een ongekende wereld

Adjunct artistiek directeur Rachel Beaujean: “In alles wat Toer doet, voert hij je mee naar een andere dimensie, een andere, onverwachte en ongekende wereld. Ik ervoer dat voor het eerst toen ik als danseres gecast werd voor zijn choreografieën (…) Álles voelde aanvankelijk raar en tegendraads, maar wonderlijk genoeg ontdekte je steeds meer logica en ‘flow’ in zijn materiaal, en uiteindelijk voelden zijn balletten heel organisch aan. En dat niet alleen: de reikwijdte van je fysieke uitdrukkingsmogelijkheden nam er ook enorm door toe. Dat heeft mij als danseres erg geholpen.”

In de media
Lovende reacties

Monumentaal is 7e Symfonie van Toer van Schayk, een levenslustig fonkelstuk. Twintig dansers worden plastisch ‘gebeeldhouwd’ in uitwaaierende ensembledansen op de dwingende slagkracht van Beethovens zevende symfonie.

9 september

Van Schayks dans is beeldend in de zin van: beeldhouwen met dansers. Het is net of hij de dansers bevrijdt van overtollig bewegings­materiaal en daarna dat wat er ‘over’ blijft, verhevigt tot aan de grens van het onmogelijke.

21 september
Lucifer Studies
Repetitie Lucifer Studies, Foto: Altin Kaftira
Lucifer Studies
Repetitie Lucifer Studies, Foto: Altin Kaftira
7e Symfonie, Foto: Altin Kaftira
7e Symfonie, Foto: Altin Kaftira
7e Symfonie, Foto: Altin Kaftira
7e Symfonie, Foto: Altin Kaftira
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke

‘Epische kunstwerken’

Tweede solist Timothy van Poucke:

“Als 12-jarige balletstudent werkte ik voor het eerst met Toer. Ik danste de rol van Frits in Notenkraker & Muizenkoning en het viel me op hoe duidelijk Toer zijn ideeën aan kinderen wist over te brengen. Later, in de Junior Company, danste ik zijn Ephebe. Ook dat was een unieke ervaring. Toers bewegingsmateriaal herinnert aan klassieke, epische kunstwerken, maar zijn balletten zijn tegelijkertijd in en in menselijk.”

 

Behind the scenes

Toer

TOER - podcast

In deze inleidende podcast over TOER neemt Lin van Ellinckhuijsen u mee naar een repetitie van Lucifer Studies, een mooie herinnering van ex-danseres Jane Lord, een toelichting van Caroline Sayo Iura en een wandeling door het afwisselende leven van Toer van Schayk.

TOER

Door: Lin van Ellinckhuijsen

7e Symfonie
Repetitie 7e Symfonie, foto: Altin Kaftira
Lucifer Studies
Repetitie Lucifer Studies, foto: Altin Kaftira
balletorkest

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, Le Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Danser Timothy van Poucke over TOER

Tweede solist Timohy van Poucke danst mee in TOER en gaf daarover een interview aan Winq. 

Fragment 7e Symfonie

Fragment 7e Symfonie

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door