Het Nationale Ballet presenteert

Requiem David Dawson

Deze productie was te zien in februari 2019

Double-bill van David Dawson

Tijdsduur 1:45 incl. pauze

Pauzes 1

U kunt vanaf zondag 15 november t/m zaterdag 12 december 23.59 uur genieten van Requiem | David Dawson 25 jaar online bij Het Nationale Ballet. U kunt de online voorstelling op deze pagina bekijken: Requiem | David Dawson 25 jaar

 

De Britse David Dawson –Associate Artist bij Het Nationale Ballet – is een van de meest gevraagde choreografen van dit moment. Het Nationale Ballet presenteert maar liefst twee choreografieën van hem: de wereldpremière van Requiem - een ballet waar velen naar uitzien - en een recente ‘hit’ Citizen Nowhere.

"It is a Requiem for our time”

Requiem zal meer zijn dan een lamento voor verloren levens, het is aldus Dawson voor ons allen die de wereld maken tot wat ze nu is: 

“A Requiem is usually for the lives that have already passed - to remember, but I feel this Requiem is also for all of us now, today - to think. I think a lot about the way we treat and relate to our world, and to each other. But it is not a narrative work, it is inspired by the behaviour of the soul and what is pure about being. It is a Requiem for our time.”

Requiem

Requiem is een monumentaal nieuw werk waarin Dawson de essentie van het geloof als fundamentele levensovertuiging onderzoekt. Zonder antwoorden te willen geven, zoekt Requiem naar de menselijke en spirituele verbanden tussen vorige generaties en die van de eeuwige toekomst. Dawson observeert de tijd en het leven dat voorbijgaat, en overweegt daarbij "wat we geleerd hebben en wat we achterlaten". Het is een Requiem voor de levenden. Voor allen die de wereld maken tot wat ze nu is. In zijn choreografie onderzoekt hij het gedrag van engelen en wat er gebeurt wanneer de ziel van het lichaam wordt gescheiden, in een bestaan waarin geen angst voor de dood meer bestaat. Door het "lichaam te beschouwen als een instrument dat als woning dient voor de ziel en haar hogere zelf", is Requiem een erkenning van het bestaan van het menselijk wonder. 

Gavin Bryars’ Requiem
De beroemde Britse componist Gavin Bryars schrijft voor deze wereldpremière een nieuw Requiem voor orkest, koor en vocale solisten. Hij heeft zich met Dawson uitgebreid verdiept in de impact en structuur van bestaande requiems, maar zowel de compositie als de choreografie zal vooral gevoed worden door hun eigen levenservaringen en -visie.

 

Citizen Nowhere

Het tweede ballet in dit dubbelprogramma, Citizen Nowhere, ging in 2017 met overweldigend succes in première bij Het Nationale Ballet. Uitgangspunt voor dit solowerk was Antoine de Saint-Exupery’s 'Le Petit Prince', maar ook hier werden Dawson en componist Szymon Brzóska tijdens het creatieproces sterk beinvloed door de actualiteit. ‘De kleine prins’ staat hierdoor onder meer voor de eenzame, staatloze vluchteling. Danser Edo Wijnen werd voor zijn rol in Citizen Nowhere genomineerd voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie.

David Dawson's vision
  di 12 feb Requiem - de Volkskrant (2019) ****

  “In hún Requiem, een meeslepende, verruilen Dawson en Bryars de sfeer van religie voor die van spiritualiteit en geven ze ruim baan aan het idee dat leven en dood, heden en verleden, sterk met elkaar verbonden zijn.” (...) “Muziek en dans vormen een meeslepende combinatie van berusting en extreme bewegingen.”

  di 12 feb Requiem - Trouw (2019) ****

  “Het is ballet in de ‘overdrive’, wat in ‘Requiem’ bijdraagt aan een sfeer van troost en overgave” (...) “De betekenis van het requiem - het vragen om een eeuwige rust voor de doden – krijgt hier een actuele gevoelswaarde.”

  di 12 feb Requiem - Het Parool (2019)

  “Requiem: ijzersterke combinatie van dans en film” (...) “Net als twee jaar geleden werd deze ijzersterke combinatie van dans, film en animatie beloond met een staande ovatie.”

  di 06 feb Trouw

  ‘Choreograaf David Dawson maakte speciaal voor dit programma een intiem en toch groots balletvehikel voor publiekslieveling Edo Wijnen (…) Citizen Nowhere is lyrisch, soms op het bombastische af, maar het werkt. Wat zeg ik: het is ronduit schitterend’

  di 06 feb The New York Times

  ‘Dramatic and thrilling (…) Mr. Dawson is a superb choreographer of group movement (…) surprising and beautiful duos, full of swirling, floor-skidding turns, astonishing upside-down swinging lifts, and moments of poetic physical beauty’

David Dawson

Associate Artist

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest toonaangevende dansmakers vandaag de dag. Zijn choreografieën transformeren het klassiek ballet op een nieuwe manier en zijn kenmerkende oeuvre wordt wereldwijd geprezen door critici en publiek. Van 2004 tot 2006 was hij als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet, sinds 1 januari 2015 als 'Artistic Associate'.

 

Gavin Bryars – componist Requiem

De Brit Gavin Bryars is een van ’s werelds meest vooraanstaande eigentijdse componisten. In de jaren zestig begon hij als bassist in het ‘trio Joseph Holbrooke’ dat vooral moderne jazz speelde, maar al snel ontdekte het trio de vrije improvisatie. Zo raakte Bryars geïnteresseerd in compositie, vooral van minimal music. Hij schreef veel werken voor muziektheater, maar ook voor orkest, zangstem en kamerensemble. In 2005 gebruikte David Dawson voor zijn ballet Reverence (Marijinski Ballet) Bryars’ Third String Quartet, in een arrangement voor strijkorkest. Voor het Ballet Vlaanderen creëerden ze in 2010 samen een nieuw werk, getiteld Third Light.

Szymon Brzóska – componist Citizen Nowhere

Door de bijzondere interesse in de synergie tussen muziek, hedendaagse dans, theater en film nam Poolse componist Szymon Brzóska deel aan tal van samenwerkingsprojecten in verschillende kunstvormen. Naast zijn vrije werk heeft Brzóska ook veel muziek speciaal voor dans gecomponeerd. Behalve met David Dawson werkte hij onder andere samen met Sidi Larbi Cherkaoui, María Pagés, Vladimir Malakhov, New Movement Collective, Kaya Kołodziejczyk en Joost Vrouenraets.

 

Muzikale begeleiding

Pianist Citizen Nowhere: Sepp Grotenhuis

Koor  Requiem

Koor van De Nationale Opera

Instudering koor

Ching-Lien Wu

Vocale solisten: Nicole Fiselier, Itzel Medecigo,Tigran Matinyan, Bora Balci

Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. Naast dans- en educatieproducties concerteert het orkest ook op podia in en om Amsterdam, zoals op de Avond van de Balletmuziek in Carré, of op kleinere schaal bij De Hortus en museum de Hermitage.

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes

Podcast inleiding

SIGNEERSESSIES

Na afloop van Requiem op 24 februari is er na afloop naast de winkel een signeersessie met de solisten Sasha Mukhamedov en James Stout. Deze signeersessie is alleen toegankelijk voor de bezoekers van de voorstelling die middag.