In het kort

Rigoletto is gebaseerd op Victor Hugo’s toneelstuk Le roi s’amuse, waarin koning Frans I wordt neergezet als losbandige vrouwenverslinder. Toen Verdi hierover een opera wilde schrijven, eiste de censuur dat de hoofdpersoon geen koning zou zijn. Het werd een van de hertogen van Mantua. Tegenover veel ‘donkere’ elementen zoals de vervloeking van Rigoletto − een hogere, meedogenloze macht − staan ‘lichte’ elementen als het vlinderachtige van de seksverslaafde hertog en de naïviteit van Gilda. Met de karaktertragedie Rigoletto, over mensen in wie we ons moeiteloos kunnen verplaatsen, was het moderne Italiaanse muziekdrama geboren.

Luister mee naar de beroemde aria uit Verdi's Rigoletto: La donna è mobile! In een overtuigende vertolking door tenor Saimir Pirgu.
Bekijk de trailer van Rigoletto.

Verhaal

De hertog van Mantua ziet elke zondag in de kerk een mooi meisje, dat hij hoopt te veroveren. Hij prijst de vrije liefde en maakt de gravin van Ceprano voor de ogen van haar man het hof, aangemoedigd door de nar Rigoletto. Intussen doet het gerucht de ronde dat deze een liefje heeft. Ceprano roept de hovelingen op tot een wraakactie tegen de gehate man.

Leer verder

Neem een kijkje in ons decoratelier, waar we werkten aan het decor van Rigoletto.

CARLO RIZZI

Dirigent

Carlo Rizzi is vaste gastdirigent bij ’s werelds grootste operahuizen en festivals, waaronder Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala Milano en The Royal Opera House London. In 2015 is hij benoemd tot dirigent laureaat van de Welsh National Opera.

DAMIANO MICHIELETTO

Regisseur

Regisseur Damiano Michieletto werkte mee aan producties van grote operahuizen als Teatro La Fenice - Venetië, Theater an der Wien, Opéra national de Paris, Komische Oper Berlin, La Scala - Milaan en de operahuizen van Zürich, Turijn, Kopenhagen en Napels.