In het kort

Met Wozzeck schreef componist Alban Berg een van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw. Dit aangrijpende werk maakt duidelijk hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. Wozzeck werd een instant klassieker en de zeggingskracht is nog altijd onverminderd. 

Neem een kijkje achter de schermen bij Wozzeck met Jacob en Raphael, jongenssolisten uit het Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Bekijk een deel uit Wozzeck, met Eva-Maria Westbroek als Marie.
Bekijk de trailer

het verhaal

Wozzeck vertelt over de gelijknamige jonge soldaat, die aan het front door zijn meerderen wordt uitgebuit en mishandeld. Door de vernederingen en de verschrikkingen op het slagveld verliest hij langzaamaan zijn grip op de realiteit. Wanneer Wozzeck naar huis terugkeert en ontdekt dat zijn vriendin Marie een verhouding heeft, raakt hij in extreme verwarring met noodlottige gevolgen… 

Krzysztof Warlikowski

Regisseur

Krzysztof Warlikowski (regie) wordt beschouwd als een van de grote theatervernieuwers van zijn generatie. Hij maakte furore in theaters van New York tot Moskou, in Parijs, München, Berlijn, Brussel en Madrid.

Marc Albrecht

Voormalig chef-dirigent

Marc Albrecht, van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Achtergrond

Toen Alban Berg Georg Büchners onvoltooide theaterstuk Woyzeck las, maakte dat grote indruk. Al in 1914 wilde Berg er een opera van maken, maar hij werd als soldaat opgeroepen om te dienen in de Eerste Wereldoorlog. Toen hij terugkeerde van het slagveld, stelde deze ervaring hem in staat om Büchners verhaal om te schrijven naar een schrijnende, dramatische en meeslepende opera.

In Wozzeck combineerde Berg zijn atonale componeerstijl met meer traditionele muzikale vormen. Hierdoor ontstond er een unieke muziekstijl waarin hij de jonge, waanzinnig wordende soldaat indrukwekkend een stem geeft.