Zonnepanelen op het decoratelier van NO&B
Zonnepanelen op het decoratelier | Foto: Rolf Hauser

Stadsverwarming en zonnepanelen: het Decoratelier verduurzaamt

8 februari 2023

Nationale Opera & Ballet wil het gebouw van haar Decoratelier in Amsterdam-Zuidoost zo energiezuinig mogelijk maken. Hoofd Decoratelier Rolf Hauser is een van de aanjagers van die verduurzaming, en met resultaat: ‘die zonnepanelen leveren ons een berg elektriciteit op.’

Rolf Hauser is een bevlogen man als het om duurzaamheid gaat. Als hoofd van het Decoratelier is hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van alle decors voor de producties van Nationale Opera & Ballet. Daarnaast is hij de baas over het gebouw van het Decoratelier, een enorme loods in Zuidoost die steeds energiezuiniger wordt.

Waar begin je?

“De eerste stap was dat we van het gas afgingen en in 2014 overstapten op stadsverwarming van Nuon,” zegt Hauser, terwijl hij een slok koffie neemt uit zijn kringloopmok (“We hebben hier geen wegwerpbekertjes meer en waarom zou je nieuwe mokken kopen als er zo veel tweedehands serviesgoed is?”). “Zij loosden voorheen hun warme afvalwater in het IJsselmeer, maar waren zo slim om dat te gebruiken voor stadsverwarming. Wij waren een van de eersten die daarop aangesloten werden, hier in de wijk.”

Het decoratelier van binnen
Het decoratelier van binnen | Foto: Ariadni Kalemis

Stap 2 in de verduurzaming was alle verlichting vervangen door ledlampen. “Daarmee hebben we ons energieverbruik flink verlaagd. Ook hebben we het pand geïsoleerd, dat was stap 3. Niet alleen besparen we door die isolatie veel energie, het is nu ook aangenamer voor alle medewerkers hier.”

 

Zonnepanelen

Daarnaast liggen er inmiddels 680 zonnepanelen op de toneeltoren (stap 4). Hauser: “Die zonnepanelen leveren een berg elektriciteit op, dus in de zomer hoeven we veel minder in te kopen. We kopen overigens alleen groene stroom in, afkomstig van Nederlandse zon en wind.”

Hauser denkt graag groot. Hij vindt het dan ook jammer dat niet veel meer bedrijven op het bedrijventerrein panelen op het dak hebben. “Als je hier om je heen kijkt, zie je allemaal lege, platte daken. Als we met al die bedrijven zonnestroom zouden opwekken en vervolgens een apparaat zouden aanschaffen dat waterstof maakt, zouden we een collectieve energiebuffer hebben. Dat zou geweldig zijn, zeker nu de salderingsregeling (het tegen elkaar wegstrepen van de stroom die je levert en afneemt van een energiebedrijf, red.) waarschijnlijk wordt opgeheven. Het zou mooi zijn als de overheid hierin de lead neemt. Ik vind dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat je je dak niet gebruikt. Zeker met wat we nu weten over het broeikaseffect en de gevolgen van de geopolitiek.”

‘Van duurzaamheid moet je vrolijk worden’

Het volgende project staat alweer op de rit: “We zijn nu bezig met warmteterugwinning. In onze werkplaatsen produceren we veel zaagstof. Daarom moeten we hier veel ventileren en onze gefilterde lucht afblazen. Die lucht is warm. De lucht die we naar binnen halen voor die ventilatie is koud en moet dus eerst verwarmd worden. Als we dat kunnen gaan doen met de warmte die we nu afblazen, zou dat prachtig zijn.”

Plannen genoeg dus, en Hauser heeft er zin in: “Van duurzaamheid moet je vrolijk worden; het moet niet de hele tijd afzien zijn.”

Tekst: Anne Havelaar