De Nationale Opera presenteert

Il Matrimonio Segreto Domenico Cimarosa (1749-1801)

Een vileine en ondeugende opera

Tijdsduur 2:50

Pauzes 1

Van Domenico Cimarosa

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands

IL MATRIMONIO SEGRETO

Domenico Cimarosa
Opera in due atti
Libretto by Giovanni Bertati, based on the play The Clandestine Marriage by George Colman the Elder and David Garrick
Word premiere 7 February 1792, Imperial Hofburg Theatre, Vienna

THIS PRODUCTION

Herneming van de coproductie met Nederlandse Reisopera en Opera Zuid
Premiere 25 juni 2019

In het kort

Il Matrimonio Segreto | Het geheime huwelijk is een 18e-eeuwse Italiaanse komische opera van Domenico Cimarosa. In de muziek klinkt de invloed van Mozart door, de karakters zijn in de stijl van de voor dit genre zo typerende commedia dell’arte. Het libretto van Giovanni Bertati zit vol komische verwikkelingen en verwarringen en gaat over het volgen van je hart.

Verhaal

De rijke koopman Geronimo verlangt meer status en wil daarom zijn twee dochters Carolina en Elisetta uithuwelijken aan heren van adellijke afkomst. De jongste, Carolina, is echter al getrouwd met Geronimo’s bediende Paolino. Vanwege het standsverschil hebben zij dit huwelijk geheim gehouden. Graaf Robinson wil trouwen met Elisetta, maar wanneer hij kennismaakt met haar zus, verandert hij van gedachten en zet zijn zinnen op Carolina. Het jonge stel komt daardoor in ernstige moeilijkheden en de misverstanden stapelen zich op. De graaf begrijpt niets van Carolina’s afwijzingen en Elisetta is jaloers op de aandacht die haar zusje van de graaf krijgt. Tante Fidalma zorgt voor nog meer verwikkelingen omdat zij haar zinnen gezet heeft op trouwen met Paolino. De chaos is compleet en er zit voor de twee jong gehuwden niets anders meer op dan te vluchten. Ze worden betrapt en uiteindelijk moet het koppel hun geheime huwelijk opbiechten. De graaf is geraakt door Carolina’s oprechtheid en Geronimo kan niets anders doen dan zijn dochter zijn zegen geven.

Achtergrond

Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk is een coproductie van De Nationale Opera talent, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid met medewerking van NJO | Nationaal Jeugd Orkest. De opera was in 1976 voor het laatst bij De Nationale Opera te zien. Net als toen werken nu jonge talenten mee. Monique Wagemakers – nu een veelgevraagd operaregisseur en destijds regieassistent - tekent voor de regie van deze nieuwe enscenering.

Jong talent

Voor het decor- en kostuumontwerp van Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk is een speciale wedstrijd uitgeschreven voor jonge talentvolle ontwerpers. Vanuit de hele wereld werden in totaal 49 ontwerpen ingestuurd, waaruit zeven teams werden geselecteerd die hun ontwerp en maquette aan een jury mochten presenteren. De twee jonge Italiaanse ontwerpers Francesco Cocco en Federica Miani, wonnen uiteindelijk de eerste Dutch Opera Design Award. Hun ontwerp is getiteld 'Love hidden in the empty closet'.

Talenten Lilian Farahani, Michael Wilmering en Lisenka Heijboer geven je in deze video een persoonlijk inkijkje in hun repetitieproces.
Bekijk de trailer van Il Matrimonio Segreto.

Team, Cast en Koor

Dirigent
Gianluca Capuano
Regie
Monique Wagemakers
Decor
Francesco Cocco
Kostuums
Federica Miani
Licht
Alex Brok
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Orkest van de Achttiende Eeuw
Carolina
Julietta Aleksanyan
Elisetta
Gloria Giurgola
Fidalma
Polly Leech
Paolino
Lucas van Lierop
Il conte Robinson
Martin Mkhize
Geronimo
Cody Quattlebaum