Afvalboot over de Amstel
Foto: Liza Kollau

Afval als grondstof

4 april 2023

Nationale Opera & Ballet scheidt al het afval voordat het wordt opgehaald. Dat is best wat werk – er zijn maar liefst zeventien afvalstromen – maar het maakt wel recycling en productie van nieuwe grondstoffen mogelijk.

Het pand van Nationale Opera & Ballet biedt ruimte aan veel verschillende activiteiten. Zo zijn er kostuum- en houtateliers, kantoren en horecafaciliteiten. Dat zorgt alles bij elkaar voor flink wat afval.

Duurzaamheidscoördinator Julie Fuchs: “We hebben maar liefst zeventien afvalstromen. Van oude tl-balken tot textielafval, en van oud papier tot frituurvet. Dat is logistiek gezien best een uitdaging, maar gelukkig hebben we een grote inpandige afvalstraat waar we alles verzamelen.”

Elektrische afvalboot

Samen met andere culturele instellingen in de Amsterdamse Plantagebuurt werkt Nationale Opera & Ballet mee aan de Zero Waste Expeditie. Het doel is om zoveel mogelijk afval te scheiden. Hoe beter er gesorteerd wordt aan de bron, hoe hoger het recyclingpercentage is en hoe beter er nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden.

In de afvalstraat van Nationale Opera & Ballet staan onder andere drie perscontainers waarin het afval in elkaar wordt geperst; een voor pd (plastic verpakkingen en drankkartons), een voor papier/karton en een voor restafval. Fuchs: “Doordat het afval in elkaar wordt geperst, hoeft het minder vaak te worden opgehaald. Zo verminderen we onze CO₂-uitstoot.”

‘Het afval wordt met een emissieloze elektrische boot afgevoerd’

De perscontainers worden met een elektrisch karretje naar de Amstel gereden, waar ze met een kraan op een emissieloze elektrische boot worden geladen en naar een verzamelpunt worden gebracht. Fuchs: “Die boot plant zijn route zodanig dat-ie het afval in een keer bij alle culturele instellingen kan ophalen.” Zo is de Zero-Waste-aanpak ook goed voor de leefbaarheid in de buurt. Door de samenwerking en de elektrische boot rijden er per week 45 vrachtwagens minder door de buurt.

 

Minder restafval

Maar zelfs als je afval heel goed scheidt, blijft er zo’n 40% restafval over dat niet gerecycled kan worden. Fuchs: “De allerbeste manier om minder afval te hebben, is om minder te produceren. We zullen dus anders moeten gaan inkopen en meer op verpakkingsmateriaal moeten gaan letten. Ook gaan we stoppen met wegwerpkoffiebekers. Daarvan gooiden we per jaar zo’n 350 kilo weg. Nu komen er overal porseleinen bekers en heel efficiënte kleine vaatwassers. We hebben hier groene stroom, dus dat is sowieso duurzaam.”

 

Spitzen zijn ook restafval

Dan is er nog een afvalprobleem dat wel heel specifiek is voor Nationale Opera & Ballet: spitzen. Fuchs: “De dansers gebruiken per jaar in totaal zo’n 320 paar oefenspitzen. Die kunnen niet in de textielbak omdat ze uit te veel verschillende materialen bestaan. Het is dus restafval dat wordt verbrand.” Veel van de andere versleten oefenkleding van de dansers gaat wel naar de textielbak om te worden gerecycled.

‘Versleten oefenkleding van de dansers gaat naar de textielbak’

Oude spitzen van belangrijke dansers worden gesigneerd en verkocht. Met de opbrengst koopt Nationale Opera & Ballet nieuwe spitzen. Fuchs: “Die gesigneerde spitzen hangen mensen dan thuis op. Dat is een mooie vorm van recycling: een tweede leven vol betekenis!”

Tekst: Anne Havelaar