Hans van Manen wordt 90
Op 11 juli 2022 wordt Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, negentig jaar.
Activiteiten
In het feestelijke jaar dat Hans van Manen zijn negentigste verjaardag viert, worden als eerbetoon aan de grootmeester van het Nederlandse ballet, naast het Hans van Manen Festival, diverse initiatieven ontplooid: een documentaireserie, een tentoonstelling en een boek!
Hans van Manen en Erwin Olaf
Meesterchoreograaf Hans van Manen wordt in juli 90 jaar. Voor goede vriend en fotograaf Erwin Olaf gaf dit een mooie aanleiding om, samen met de dansers van Het Nationale Ballet, de studio in te duiken voor een unieke serie foto’s die ontleend zijn aan het werk van Van Manen. Geen balletfoto’s, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft, maar een kunstproject genaamd Dance in close-up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf, bestaande uit stills en close-ups uit verschillende choreografieën. In de vijfdelige serie Erwin Olaf eert Hans van Manen volgen we de totstandkoming van dit project.
Erwin Olaf | © NTR
Vriendschap
De vriendschap tussen Olaf en Van Manen dateert al van 1983. Lange tijd heeft Van Manen de rol van leermeester gehad in Olafs zoektocht naar zijn eigen stijl. Bijna 40 jaar later zijn beide kunstenaars grootmeester geworden in hun eigen vak. Van Manen is gestopt met fotograferen en heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van 150 choreografieën. Erwin heeft internationale faam gekregen en zijn ‘vrije werk’ doet het zeer goed op kunstbeurzen. En hun vriendschap? Die is altijd gebleven.
Hans van Manen en Erwin Olaf | © NTR
Erwin Olaf eert Hans van Manen
Erwin Olaf eert Hans van Manen bestaat uit 5 afleveringen van 12 minuten waar ‘The making of’ van het kunstproject is vastgelegd. In elke aflevering staat een Van Manen-ballet centraal. Te zien zijn de discussies tussen Olaf en Van Manen, de begeleiding van de dansers door balletmeester Rachel Beaujean, de zoektocht naar de juiste belichting en kadrering, en het commentaar van Van Manen op de foto’s.
Te zien op NPO2 (bij de NTR) en terug te kijken via NPO Start:
- 5 juni om 22.25 uur
- 12 juni om 22.00 uur
- 19 juni om 22.00 uur
- 26 juni om 22.00 uur
- 3 juli om 22.00 uur
Tentoonstelling bij Ron Mandos
Het kunstproject Dance in close-up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf wordt vanaf 19 juni tentoongesteld bij Galerie Ron Mandos. De tentoonstelling loopt tot en met 17 juli en is samengesteld en vormgegeven door Tom Postma en Mihaela Radescu. De prachtige foto's en videowerken van Erwin Olaf geven een gedetailleerde kijk op de choreografieën van Hans van Manen en zijn een eerbetoon aan hun langdurige vriendschap.
Ook wordt er een boek van het project gemaakt, dat verschijnt bij de opening van de tentoonstelling. Vanaf de jaren zeventig tot de jaren negentig was Hans van Manen, naast een van ’s werelds meest vooraanstaande choreografen, eveneens een internationaal gevierd fotograaf.
Sarcasmen - Hans van Manen | Salome Leverashvili en Timothy van Poucke | © Erwin Olaf
Het was in deze tijd dat de toen piepjonge fotograaf Erwin Olaf de vermaarde kunstenaar ontmoette, die hem onmiddellijk bij de hand nam en hem met de wereld van de beeldende kunst en studiofotografie liet kennismaken. In dit boek wordt hun veertigjarige vriendschap gevierd met een fotoserie waarin Van Manen momenten uit zijn choreografieën regisseert, uiterst precies vastgelegd door Olaf.
Zowel het Hans van Manen Festival als de tentoonstelling zijn onderdeel van het Holland Festival.
Live - Hans van Manen | Luiza Bertho | © Erwin Olaf
“Ballet inspireert mij. De mens heeft de capaciteit om zich uit te drukken in vele kunstvormen, maar bij dans – en zeker bij klassiek modern ballet – verbaas ik me altijd weer over die ongelooflijk hoge vorm van expressie. Het is zo precies en zo ontzettend ambachtelijk, dat bewonder ik enorm.”
Erwin Olaf
“Een fotograaf die via de camera kijkt, doet dat anders dan wie het figuur direct aankijkt. Het is voyeuristisch. De camera kan iets wat je als toeschouwer niet kan: een close-up maken.”
Hans van Manen
Hans van Manen - Just dance the steps
In juli 2022 wordt choreograaf Hans van Manen 90 jaar, regisseur Willem Aerts volgde het icoon van de internationale danswereld in de aanloop naar deze mijlpaal. De onstuitbare energie van Hans van Manen blijkt uit alle scènes: of hij nu een stuk repeteert met zijn dansers, luncht met Het Nationale Ballet of dat hij na 40 jaar besluit te verhuizen naar een zeer ruim en luxueus appartement - zijn respectabele leeftijd zit hem verre van in de weg.
Trailer Just dance the steps
De wereldpremière van de documentaire Hans van Manen - Just dance the steps vindt plaats tijdens Cinedans FEST ’22 op zaterdag 25 juni 2022 in Eye Filmmuseum Amsterdam in aanwezigheid van Hans van Manen en Willem Aerts.
Foto: Hans van Manen - Just dance the steps | Regisseur: Willem Aerts
Hans van Manen Festival: 8 GEZELSCHAPPEN VIEREN zijn 90STE VERJAARDAG
Een eerbetoon
Het Nationale Ballet viert deze zomer de 90ste verjaardag van Hans van Manen met een festival en een tournee. Tijdens het Hans van Manen Festival verzamelde de internationale danswereld zich om een eerbetoon te brengen aan de grootmeester van het Nederlandse ballet. Met de tournee Hans van Manen 90 - die afgelopen mei plaatsvond - presenteerde het gezelschap drie juwelen uit zijn omvangrijke oeuvre.
De onmiskenbare Van Manen-signatuur
Choreograaf Hans van Manen (1932) is al jaren een grote inspiratiebron voor zowel onze dansers en staf als ons publiek. Hij wordt internationaal erkend als een van de grootmeesters van het hedendaagse ballet. Al zijn balletten - meer dan 150 - zijn voorzien van een onmiskenbare signatuur. Helderheid in structuur, een geraffineerde eenvoud en een afkeer van onnodige decoratieve franje vormen de kernelementen van zijn uiterst muzikale choreografieën, waarin het, zonder anekdotisch te worden, altijd draait om menselijke relaties.
Ontdek het baanbrekende oeuvre van Hans van Manen aan de hand van 3 balletten
Hans van Manen - Trois Gnossiennes
Trois gnossiennes, op de gelijknamige muziek van componist Erik Satie, werd in seizoen 20/21 gestreamd als onderdeel van Hans van Manen Variations; een programma gevuld met Van Manen's meesterwerken. Is er in het begin nog sprake van onderhuidse spanning, geleidelijk gaat de sfeer over in die van overgave en harmonie: de partners hebben een vanzelfsprekend vertrouwen in elkaar en vullen elkaar perfect aan. Geniet van dit fragment met eerste solisten Anna Ol en James Stout.
Trois Gnossiennes
Hans van Manen - Adagio Hammerklavier
Adagio Hammerklavier wordt wereldwijd beschouwd als een van de klassiekers van de danswereld van de twintigste eeuw. Van Manen noemde dit ballet voor drie koppels zelf ‘een ode aan de vertraging’. Geïnspireerd door een adagio uit een pianosonate van Beethoven, onderzoekt Van Manen hoe traag een beweging kan zijn. Hij omschreef het resultaat ooit als ‘een wiel dat na een duw nog net in beweging is, vlak voordat het valt’.
Adagio Hammerklavier
Hans van Manen - Frank Bridge Variations
Frank Bridge Variations was het eerste werk dat Hans van Manen creëerde na zijn terugkomst bij Het Nationale Ballet in 2005. In melancholische duetten, driftige solo’s en krachtige groepsdelen leeft hij zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek. Maar hoe uiteenlopend ook, samen vormen de negen delen een even vanzelfsprekende als verbluffende eenheid.
Frank Bridge Variations
Wist u dat?
Behalve als choreograaf is Hans van Manen ook tien jaar uiterst succesvol als fotograaf actief geweest. Zijn werk is in boekvorm gepubliceerd en was te zien op internationale tentoonstellingen.